Mihai Girlovan, Director Executiv C&V Water Control: „La nivel urban, populatia este cel mai mare poluator prin actiunile fiecarui individ”
|Protejarea mediului ar trebui sa fie una din principalele noastre preocupari, dupa cum subliniaza chiar dl Mihai Girlovan, Director Executiv al companiei C&V Water Control. Fondata in 2001, compania are o experienta de peste 15 ani in tratarea eficienta a apelor si este devotata dezvoltarii unor tehnologii inovatoare pentru tratarea apei potabile si uzate in aplicatii rezidentiale, industriale si municipale.
Ne-am dorit sa aflam mai multe despre planurile de viitor si ce presupune in prezent eficientizarea resurselor, astfel l-am invitat pe dl Girlovan sa ne raspunda la cateva intrebari. Raspunsurile le regasiti mai jos.
Cum ar trebui sa eficientizeze beneficiarii utilizarea resurselor in prezent?
Economia resurselor naturale in contextul actual a devenit o prioritate pentru fiecare stat, comunitate si individ. Neglijenta de care am dat dovada in ultima suta de ani se reflecta prin modul in care Mama Natura reactioneaza. Cu totii vedem din ce in ce mai des, fenomene meteo intense, de la ploi, furtuni, tornade, inundatii sau incendii de padure.
Pana acum era simplu sa dam vina pe marii poluatori desi acestia sunt cei care au luat primele masuri pentru reducerea emisiilor in aer, apa sau sol. Rezultatele se vad la nivelul fiecarui agent economic, organul de control aplicand masuri pentru orice deviatie de la litera legii.
Din pacate nu vedem in schimb masuri pentru micii poluatori, persoanele fizice care in gospodaria lor nu prea iau in considerare cele mai elementare recomandari. La nivel urban, populatia este cel mai mare poluator prin actiunile fiecarui individ. Nu stingem lumina cand iesim dintr-o incapere, lasam apa sa curga cand ne spalam pe dinti, desi o folosim doar cateva secunde, nu reciclam materialele reutilizabile si stam cu motorul pornit blocati in trafic.
Individul nu realizeaza ca existenta lui, fiecare produs achizitionat si fiecare litru de apa reprezinta o cifra pe scala poluarii. Pentru a produce un litru de lapte se consuma 1.000 de litri de apa, iar pentru un kilogram de carne de porc, canitatea de apa creste pana la 6.000 de litri. Cifrele cresc cu cat consumul nostru contine produse care se obtin cu dificultate.
Sta in puterea fiecaruia sa faca o schimbare. Eu personal am inceput sa schimb lucrurile dupa ce am descoperit o platforma de colaborare foarte interesanta numita „Water Footprint Network”. Accesand informatiile respective am ajuns in fata unui calculator care poate determina consumul de apa pentru existenta mea timp de o saptamana. Rezultatul a fost un soc pentru mine. Numai pentru hrana si igiena personala consumam in mod indirect aproximativ 10 tone de apa pe saptamana. In acel moment am inceput sa ma uit la ce lucruri generau cantitati mari de apa, in final ajungand chiar sa renunt la unele mofturi care nu isi aveau rostul.
Care este strategia pe termen lung a companiei pe care o reprezentati pentru protejarea mediului?
Compania este foarte atenta cu resursele utilizate. Fiecare este instruit sa nu risipeasca resurse precum apa, electricitatea sau gazul. Totodata reciclam apa uzata, refolosind-o ca apa pentru irigat sau spalat masina. Ne-am dori sa investim in energie solara pentru climatizarea birourilor. In plus ne uitam la solutii pentru innoirea parcului auto cu vehicule electrice.
Ce tipuri de tehnologii propuneti pietei pentru a asigura un consum redus de resurse?
Suntem sustinatori al tehnologiilor de reciclare a apei uzate. Detinem in portofoliu solutii prin care putem recicla pana la 80% din volumul total al apei intr-o statie de epurare. Intrebuintarile acestei apei reciclate sunt vaste. Multi clienti o refolosesc pentru racirea instalatiilor, spalari sau chiar reutilizare directa in productie. Tehnologiile care le promovam vin din sfera sistemelor de filtrare performante, de distilare/evaporare sau chiar aditivi inovatori.
Cum isi da seama beneficiarul de calitatea apei pe care o consuma si ce masuri ar trebui sa ia pentru a se asigura ca aceasta se ridica la standardele impuse?
Beneficiarul in ziua de azi gaseste in apa compusi precum amoniu, mangan, fier, magneziu, calciu sau sulfati. Acestia sunt o consecinta a agirculturii intensive sau a poluarii excesive generate de combinate lasate in paragina. Pentru astfel de situatii consumatorii investesc in tehnolgii de filtrare si ultra-filtrare bazate membrane, tehnologii care desi sunt ceva mai pretentioase, dau rezultate foarte bune in exploatare.
In opinia dvs, care ar fi cea mai importanta masura care ar trebui aplicata la nivel national pentru a ajuta mediul inconjurator si pentru a facilita dezvoltarea strategiilor de management privind reciclarea apei?
Personal cred ca legiuitorul ar trebui sa aplice mai ferm masuri preventive in sensul poluarii. Agricultura trebuie controlata foarte strict in ceea ce priveste utilizarea ingrasamintelor chimice. Industria trebuie deasemeni controlata pentru emisiile in apa si aer. Ceea ce gasim azi in natura este rezultatul existentei noastre si nu putem da vina decat pe noi.