Laurentiu Vlad, Director General Laborex: „dorim și în acest an să continuăm procesul de extindere, pentru a furniza în continuare produse premium pentru industria HVAC”
|Sunt de peste 25 de ani activi în industria chimică și anul trecut au edificat o investiție de 1,5 milioane EUR care le permite să asigure fabricarea lunară a 600 tone soluții chimice. Echipa Laborex oferă soluții chimice eficiente pentru diferite domenii în materie de curățenie și întreținere. Cum au reacționat la perioada pandemiei și ce recomandă beneficiarilor pentru a beneficia de instalații curate și durabile în interiorul propriilor investiții? Am aflat de la dl Laurentiu Vlad, în calitate de Director General Laborex.
Ce tipuri de soluții oferiți pieței și cine sunt, în principal, clienții dvs?
Cu o experiență de peste 25 de ani în industria chimică, LABOREX a dobândit capacitatea de a produce soluții chimice certificate conform legislației locale sau europene pentru diverse industrii precum: instalații termice, auto, petrochimică, prelucrarea metalelor etc
Beneficiarii serviciilor și produselor noastre activează în diverse domenii, numitorul comun fiind nevoia de consumabile de laborator, soluții chimice sau servicii de întreținere.
În funcție de domeniul de activitate și de nevoile pe care le au, clienții noștri sunt companii care activează în domeniul industrial, al construcțiilor sau agricultură, prestatori ai operațiilor de curățare și întreținere a instalațiilor HVAC, distribuitori de echipamente termice, distribuitori de accesorii și piese de schimb pentru autoturisme, service-uri auto, laboratoare chimice și petrochimice din domeniul industrial, instituții de învățământ.
Fiind anotimpul cald, mulți beneficiari investesc în aparate de aer conditionat, însă odată instalate consideră că nu mai necesită niciun alt fel de îngrijire. De ce este esențial sa faci o curațare profesională a aparatului de aer condiționat și ce tipuri de soluții propuneți?
Întreținerea și curățarea aparatului de aer condiționat de cel puțin două ori pe an ar trebui considerate cele mai importante etape pentru îmbunătățirea calității aerului respirat.
Principalele motive pentru a face o astfel de curățare profesională a aparatului de aer condiționat sunt următoarele:
- Una din 6 persoane suferă de alergii din cauza contactului direct cu bacteriile dezvoltate în sistemele de ventilație, conform studiului publicat de revista americană Total Health & Better Health;
- Persoanele care suferă de astm sau alte boli respiratorii (alergii, boli pulmonare) sunt mai sensibile la poluanți (impurități în general);
- Majoritatea oamenilor petrec între 60 și 90% din timpul lor în incinte, iar 50% dintre boli sunt fie cauzate, fie agravate de aerul poluat din interiorul încăperilor;
- Un milimetru de mizerie colectată pe filtrele aparatului de aer condiționat îi reduce acestuia eficiența cu 21%.
CLEANEX® CLIMA ARGINT este un dezinfectant cu ioni de argint destinat uzului profesional pentru curățarea aparatelor de aer condiționat, ventiloconvectoare și chillere. Produsul are un puternic efect dezinfectant, eficiență mare în curățarea tuturor tipurilor de murdărie agresivă (praf, nicotină, grăsime), eliminând totodată și mirosurile neplăcute. Produsul conține argint coloidal și asigură eliminarea mizeriei prin curățarea filtrelor, vaporizatoarelor și condensatoarelor, conducând la creșterea randamentului și scăderea semnificativă a consumului de energie electrică. De asemenea, asigură eliminarea mirosurilor neplăcute oferind o calitate superioară aerului condiționat furnizat.
Ce facem atunci când avem un aparat de aer condiționat tip split? Cum se procedează pentru curățarea acestuia?
În cazul aparatelor de aer condiționat split, pentru o curățare mai facilă, se pot utiliza produse tip spray, precum detergentul cu spumă activă, CLEANEX® CLIMANET PLUS și igienizantul CLEANEX® CLIMASAN PLUS.
Se pornește aparatul de aer condiționat în regim de climatizare timp de 5 minute, se aplică spray-ul spumogen pentru curățare, Cleanex® Climanet Plus și se lasă să acționeze timp de încă 10 minute. Produsul nu necesită clătire.
Pasul următor este aplicarea prin pulverizare a igienizantului Cleanex® Climasan Plus.
În cazul în care există tăviță de condens, este recomandat să se utilizeze pastilele CLEANEX® CLIMATAB PLUS pentru prevenirea fenomenelor de descompunere și formării de alge și mucilaguri urât mirositoare și dăunătoare sănătății care pot înfunda instalația de evacuare a condensului.
În perioada anotimpului cald probabil ar fi de bun augur și curățarea centralei termice. Cum se realizează acest proces și ce recomandări aveți?
Evident este de dorit să ne facem vara sanie și iarna car. În domeniul întreținerii HVAC asta presupune într-adevăr să acordăm atenția cuvenită lucrărilor de întreținere a centralei termice în sezonul cald astfel încât să beneficiem de buna ei funcționare când vremea se răcește. Pentru centralele termice de apartament recomandăm spălarea schimbătoarelor de căldură, unul dintre cele mai complete produse fiind pachetul CLEANEX® ANTICALCAR. Acesta conține atât o doză de dezincrustant care înlătură depunerile, cât și pasivizatorul necesar neutralizării resturilor din soluția acidă utilizată în curățare. De asemenea, în pachet există și accesorii necesare în proces precum testere pH pentru controlul curățării sau echipamentul de protecție pentru operator.
Pentru centralele termice mai mari avem o serie de produse precum CLEANEX® FE-CU PLUS sau CLEANEX® INOX-AL PLUS care se utilizează în funcție de tipul de material din care este confecționat schimbătorul de căldură curățat.
După ce operațiunile de curățare au fost încheiate, recomandăm protejarea centralei termice prin instalarea pe returul circuitului de încălzire a unui filtru anti-magnetită CLEANEX® MAG HF1 care va împiedica posibilele impurități din calorifere să mai formeze depozite de mizerie în aparat.
Cum se procedează atunci când vine vorba de curățarea chimică a instalațiilor termice?
În sezonul cald, operațiunile de curățare chimică ale instalațiilor pot fi efectuate doar în mod activ, utilizând pompe externe pentru curățarea chimică. Procedura presupune dozarea unei soluții de curățare, cum este CLEANEX® TOTAL, care va fi recirculată prin fiecare calorifer sau circuit care necesită spălare. După această etapă va fi necesară utilizarea unui neutralizant care să înlăture resturile de soluție din sistem. În final, pentru protecția pe termen lung este indicată dozarea în instalație a unui inhibitor de coroziune, INSTAL PROTECT. Este suficientă utilizarea unei cantități reduse, de doar 1% din volumul instalației, pentru a vă proteja echipamentele.
Recomandăm utilizatorilor de centrale termice să apeleze la firmele specializate pentru serviciile de întreținere ale instalațiilor lor.
În ultima perioadă, conform statisticilor, tot mai mulți beneficiari înclină și spre soluții de încălzire în pardoseală. Ce sfaturi aveți pentru aceștia în ceea ce privește protectia instalațiilor?
Sistemele de încălzire în pardoseală funcționează la temperaturi mai scăzute, sub 60°C. Acest aspect potențează riscul dezvoltării de microorganisme, bacterii anaerobe care pot genera depuneri mâloase în interiorul țevilor. Prezența acestora poate fi verificată cu ușurință vizualizând sticla debitmetrelor de pe circuite, iar atunci când acestea capătă o culoare gălbuie sau verzuie, infestarea este evidentă. De asemenea, dacă fluidul termic capătă un miros puternic este un alt semn al infestării.
BIO REDUCT este un biocid conservant care poate fi utilizat atât în operațiunile de curățare a sistemelor infestate, cât și cu rol de protecție al circuitelor pe termen lung. Pentru aceasta este suficient să dozați 1-2 litri de produs la fiecare 100 litri de apă din instalație.
Ce facem cu aceste instalații termice pe timpul anotimpului rece? Cum le protejăm de îngheț?
În general, toate centralele termice moderne au funcții avansate care le permit autoprotecția în cazul unor temperaturi negative. Acest avantaj nu mai este valabil dacă echipamentul nu este alimentat electric sau cu combustibil și în niciun caz nu va asigură protecția elementelor din instalație: țevi, calorifere etc, care pot fi afectate de îngheț. În cazul instalațiilor cu panouri solare sau unități exterioare, acest lucru este și mai riscant. Pentru protecție recomandăm utilizarea antigelurilor speciale de uz termotehnic. TERMO PROTECT®, SOLAR PROTECT® sau GEO PROTECT® sunt doar câteva din soluțiile patentate de noi, care au fost lansate pe piață de peste 10 ani, timp în care și-au dovedit eficiența în protejarea centralelor termice, sistemelor de panouri solare sau a circuitelor cu pompe de căldură. De asemenea, avem antigeluri dezvoltate pentru unele aplicații specifice precum: CHILLER PROTECT – pentru instalații de răcire, CONDENS PROTECT – centrale în condensare sau încălziri în pardoseală ori GLICOGEL ECO – antigel non-toxic pentru aplicații din industria alimentară.
Știm deja că în portofoliul companiei se regăsesc produse pentru o gamă largă de aplicații. Ce sfaturi aveți pentru întreținerea cazanelor pe lemne?
Sunt foarte multe zone în care singura variantă pentru încălzire este asigurată prin intermediul combustibilului solid. Cazanele care folosesc lemn sau cărbune sunt predispuse depunerilor de gudron în camera de ardere. Acesta va împiedica transferul termic corespunzător scăzând dramatic eficiența echipamentului, putând chiar conduce la accidente mai grave prin înfundarea sistemului de evacuare sau chiar producerea de incendii. Pentru curățarea acestor centrale am dezvoltat produsul CLEANEX® GUDRON, soluție care înmoaie depunerile, facilitând curățarea inclusiv în cazul șemineelor. De asemenea, pentru simplificarea operațiunilor de întreținere pot fi folosite doze de GUDRONEX, o pulbere pe care este suficient să o aruncăm în flacără. Prin acțiunea acesteia, gudronul din interior se calcinează și poate fi înlăturat cu ușurință.
Care au fost în 2020 produsele vedetă ale companiei?
Acest an s-a aflat, din nefericire, sub influența pandemiei generată de virusul Covid-19. Am încercat să venim în sprijinul clienților noștri prin soluții care să permită purificarea aerului, astfel că am îmbunătățit formularea produselor utilizate la curățarea aparatelor de aer condiționat, CLEANEX® CLIMA fiind certificat ca și soluție dezinfectantă. La acest moment putem spune că acest produs este unul dintre cele mai apreciate din portofoliul nostru
Ce preconizați pentru finalul acestui an și ce obiective vă doriți să îndepliniți până atunci?
Compania LABOREX a fost fondată în 1994 și de atunci investim continuu în dezvoltare. Noua facilitate de producție edificată anul trecut pe o suprafață de 5000mp, în urma unei investiții de peste 1,5mil EUR, ne permite să asigurăm fabricarea lunară a 600 tone soluții chimice utilizate în diverse aplicații. Suntem probabil principalul producător autohton specializat în producția soluțiilor pentru întreținerea și protejarea instalațiilor termice, astfel încât dorim și în acest an să continuăm procesul de extindere, pentru a furniza în continuare produse premium pentru industria HVAC.