HUNEDOARA: Grupul de firme sud-coreene BKB Energy, Hyunday Power Systems și AKEDA vor să investească 1,3 miliarde de dolari la termocentrala Mintia. Acestea ar urma să construiască o centrală pe gaze de 1.000 MW

Grupul de firme sud-coreene BKB Energy, Hyunday Power Systems și AKEDA intenționează, totodată, să participe şi la proiectele de centrale pe gaze şi la cele fotovoltaice care vor fi derulate de Complexul Energetic Oltenia.

“Suntem interesaţi să investim în producţia de energie electrică din România. Ne-am întâlnit cu ministrul Energiei, am cerut să ne arate locaţiile în care putem investi. Am mers la Complexul Energetic Oltenia, am vizitat toate termcentralele, dar şi terenuri de fotovoltaice. Locaţia era foarte bine pregătită, condiţiile erau suficient de bună şi dacă venim cu tehnologia şi finanţare din Coreea, proiectul sigur va reuşi. Am vizitat toată zona, peisajele erau foarte frumoase şi după vizita va urma procedura pentru Mintia şi Oltenia”, a declarat marţi preşedintele BKB Energy, Siwoo Chung, la o conferinţă la Bucureşti.

Delegaţia s-a întâlnit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. În cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte legate de intenţia companiilor sud-coreene de a investi în sectorul energetic românesc. Aceasta a vizitat centralele termoelectrice de la Mintia şi Paroşeni, aparţinând Complexului Energetic Hunedoara, precum şi centralele Rovinari, Turceni, Işalniţa şi Craiova II, aparţinând Complexului Energetic Oltenia, scrie money.ro.

“Mai mult, suntem pregătiţi să investim în producţia de energie electrică bazată pe gaze naturale, dar şi în producţia din surse regenerabile. Republica Coreea este semnatar al Acordului de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Ştim că Uniunea Europeană are un întreg program dedicat acestei ţinte – Green Deal, prin care îşi propune să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050. Ştim că România, ca membră a Uniunii Europene, îşi asumă ţinte ambiţioase pentru reducerea emisiilor poluante, gazul natural fiind combustibilul de tradiţie. Avem expertiza şi finanţările necesare pentru a răspunde acestor deziderate. Astfel, ne dorim să investim atât în Complexul Energetic Oltenia, cât şi în Complexul Energetic Hunedoara, să construim centrale pe gaze naturale, de care România dispune, dar care să fie pregătite şi pentru utilizarea hidrogenului. Ne propunem şi să folosim depozitele de zgură şi cenuşă închise ale termocentralelor pentru construcţia de parcuri fotovoltaice. Suntem pregătiţi să investim câteva miliarde de dolari în aceste proiecte precum şi la colaborarea cu toate companiile româneşti interesate să participe la dezvoltarea unui sisteml energetic competititv, acţiuni ce vor crea multiple oportunităţi şi noi locuri de muncă. Termocentralele pe care le-am vizitat au avantajul că deţin deja facilităţi pe care le putem folosi (de exemplu, logistica şi acces la sistemul energetic naţional, conducte de apă, de gaze etc), existăă forţă de muncă specializată şi sunt convins că vom primi sprijinul instituţional necesar de la autorităţile locale şi centrale pentru realizarea investiţiilor pe care ni le propunem”, a mai spus Siwoo Chung.

Sursă: money.ro