Filtre antimagnetită

Efectul magnetitei și al reziduurilor solide

Magnetitul (magnetita) este un compus din grupa oxizilor de fier – oxid fero feric (Fe3O4) cu proprietăti feromagnetice, fiind oxidul de fier cel mai rezistent față de acizi și baze. Magnetita este de culoare neagră cu un luciu mat, metalic. Datorită rezistenței deosebite la coroziune, pulberea de magnetită amestecată cu ulei sau unsori, se utilizează pentru protejarea  componentelor noi ale instalațiilor termice (radiatoare, țevi, armături).Magnetita mai poate apărea în instalațiile cu componente din oțel și fontă, datorită unor  procese complexe de oxidare în condiții de temperatură, presiune și oxigen dizolvat în fluidul termic.                                                                          

Filtrele “Y“ NU au capabilitatea de a reține particulele foarte fine de magnetită și alte  pulberi existente în circuit .

Neîndepartarea la PIF a magnetitei și a celorlalte resturi solide de eventuale materiale de construcție rămase pe circuit, conduc la apariția zgomotului în funcționare și generează depuneri în zonele înguste ale instalației (ex: schimbătoare de căldură, pompe, etc).

Exemple de depuneri datorate prezenței magnetitei și reziduurilor solide:

Efectele dăunatoare ale magnetitei pot fi prevenite cu ajutorul filtrelor antimagnetită. În funcție de dimensiunea țevii pe care se montează, acestea variază ca dimensiuni.

CLEANEX MAG HF1, 22MM

Sistemul are o eficiență dovedită atât în reținerea oxidului de fier negru (magnetită) aflat în suspensie, cât și a particulelor non-magnetice din sistemele termice de încălzire, având un rol deosebit de important în păstrarea calității fluidului.

  • Reține magnetita și particulele non-magnetice
  • Design special 360° pentru montajul pe instalație
  • Set complet de armături pentru montajul în instalație.
  • Echipat cu un set de rezervă complet de garnituri de etanșare , oring-uri și robinet de purjare manual pentru furtunul de evacuare
  • Instalare și curățare ușor de realizat
  • Magnet foarte puternic: 12000 Gauss
  • Presiune maxima: 4 bari

Filtrul magnetic CLEANEX MAG HF1 22mm (3/4″) poate fi instalat cu ușurinta pe returul instalației de încălzire, înainte de centrala termică, pentru a proteja astfel echipamentul de particulele mecanice existente în circuit (resturi de lipituri, nisip, șpan din prelucrare, etc) și de depunerile de magnetită din caloriferele de fontă sau oțel.

Filtrarea este realizată unidirecțional astfel încât, la montaj, trebuie respectată săgeata de pe corpul echipamentului, care indică sensul de intrare/ieșire pentru fluidul termic.

Adaptorul 360° dintre corpul decantor al filtrului și sistemul de cuplaj, permite montarea acestuia în instalație în plan vertical, orizonatal sau chiar înclinat, fără a-i afecta performanțele.

Cum acționează?

MAGNA CLEAN PROFESSIONAL XP – 28 MM

Filtrele MAGNA CLEAN sunt dezvoltate de ADEY – Marea Britanie, pionierii filtrării magnetice a fluidului termic fiind câștigătorul premiului CORGI în 2010.

Magna Clean Professional XP este recomandat pentru instalare pe țevi de diametru 28mm. Sistemul vine echipat cu doi robineți și o cheie care permite manevrarea ușoara a robineților precum și deschiderea și închiderea capacului. Designul filtrului facilitează instalarea rapidă a acestuia în sistemul termic.
Filtrul este realizat dintr-un material compozit special putând fi utilizat și pentru încarcarea în sistem a substanțelor chimice lichide destinate întreținerii și protecției instalației.

MAGNA CLEAN DUAL XP –  35-42MM

Magna Clean DUAL XP, recomandat pentru instalare atât pe țevi cu diametrul de 35mm

(1 1/4″) sau 42mm (1 1/2″), se dovedește deosebit de versatil permițând montajul în diferite poziții prin sistemul de fixare telescopic. Designul filtrului facilitează instalarea rapida a acestuia în circuitul termic. Echipamentul rezistă la presiuni de până la 6 bari și o temperatură de 95°C asigurând un debit maxim de 100litri/min.
Filtrul este realizat dintr-un material compozit special și are o capacitate de 2.43 litri, putând fi utilizat și pentru încărcarea în sistem a substanțelor chimice lichide destinate întreținerii și protecției instalației.

Designul în linie și supapele de rotație 360˚ oferă multiple opțiuni de instalare, atât în poziție verticală, cât și orizontală:

Pentru a obține cel mai bun nivel de protecție pentru centrala termică, este recomandat ca MagnaClean Dual XP să fie montat pe partea de retur a sistemului înaintea centralei.

MAGNA CLEAN INDUSTRIAL

Filtrul antimagnetită Magna Clean Industrial este o soluție industrial-comercială pentru diametre mari de racordare de: 50mm (2”) , 80mm (3”) , 100mm (4”) , 150mm (6”), lucrând la temperaturi de 100°C și presiuni de până la 10 bari. Filtrul este dotat între 5 si 9 magneți puternici, în funcție de model, capabili să rețina magnetita din instalație.

Sistemele de încălzire modern proiectate au în componență centrale termice cu o eficiență ridicată care, în mod normal, trebuie să întâmpine puține probleme de funcționare sau chiar deloc, în ceea ce privește aplicațiile comerciale și industriale. Acest lucru poate fi posibil, însă, doar dacă se respect condițiile impuse pentru o funcționare la performanță de vârf, una dintre cele mai importante fiind instalarea unui filtru magnetic în vederea reținerii particulelor de magnetită.

Filtrele industriale Magna Clean sunt foarte flexibile și practice din punct de vedere al designului și proiectării lor, astfel încât sunt foarte potrivite pentru multiple aplicații de tip industrial.