ELCO – Sfaturi pentru achiziția corectă de soluții de încălzire

Ariston Thermo, fondată în 1930, este una din principalele companii din lume specializate în confortul termic. Parte din Ariston Group, ELCO este o marcă recunoscută în Europa de peste 80 de ani. Ca un pionier la nivel global în tehnologia de încălzire şi lider de piaţă în Elveţia, soluţiile de încălzire de la ELCO includ tehnologii inteligente ce aduc economie de energie, proiectate pentru a satisface cerinţele individuale ale proiectelor. De la consultarea iniţială la întreţinerea permanentă, toate soluţiile de încălzire sunt susţinute de servicii de întreţinere şi post vânzare excelente.

Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui client nou pentru achiziția corectă de soluții de încălzire?

Cel mai important sfat pe care îl dau, care poate duce la evitarea oricăror greșeli în procesul de selecție și achiziție a unui sistem HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) este colaborarea îndeaproape cu un tehnician profesionist în domeniu, pentru a determina ce tip de sistem este necesar pentru un anumit proiect. 

Acestea sunt proiectate pentru a îndeplini cerințele de confort termic și sunt utilizate în diferite tipuri de clădiri, cum sunt clădirile industriale, comerciale, rezidențiale și instituționale. Misiunea principală a sistemului HVAC este de a satisface nevoile de confort termic ale ocupanților iar selecția acestuia și implementarea într-o anumită clădire va depinde de climă, de vechimea clădirii, preferințele individuale ale proprietarului și ale proiectantului, bugetul, designul clădirii și mai ales de eficiența energetică a soluției respective. Spre exemplu, unele sisteme HVAC sunt mai eficiente în clădirile mai mari, iar un spațiu care are o singură o cameră poate beneficia de un alt sistem de încălzire decât un spațiu cu multe încăperi mici.  De aceea menționam colaborarea cu un specialist, pentru a determina ce tip de sistem este necesar pentru un anumit proiect.

Tehnicienii ELCO sunt profesioniști cu experiență îndelungată în selectarea, dimensionarea și instalarea sistemelor HVAC și ajută clienții să determine ce fel de sarcini de încălzire trebuie să suporte sistemul pentru a deservi o clădire în mod corespunzător și eficient. De asemenea, colegii mei pun întotdeauna eficiența și siguranța pe primul loc și oferă planuri de service personalizate pentru a menține cel mai înalt nivel de confort și fiabilitate – pe întreaga durată de viață a sistemului de încălzire. Mai presus de toate, sistemele de încălzire ar trebui să funcționeze economic, menținând în același timp emisii scăzute pe toată durata de viață, și de aceea ELCO oferă pachete flexibile de service și întreținere. Practic, implicarea lor este completă, de la proiectarea și punerea în funcțiune a sistemului, la inspecții regulate și servicii anuale de mentenanță pentru o fiabilitate optimă.

Care sunt 3 capcane/greșeli des întâlnite pe care le observați că le fac cumpărătorii când achiziționează soluții de încălzire?

În domeniul soluțiilor de încălzire comerciale este foarte greu să intervină greșeli, pentru că proiectele sunt elaborate și  implementate de profesioniști, cei care sunt de altfel singurii în măsură să calibreze componentele și capacitatea unui sistem în funcție de nevoile de încălzire pe care le au proiectele, fiecare în parte. 

Indiferent de dimensiunea sa, fiabilitatea este o componentă esențială pentru orice sistem HVAC, deci este un criteriu care nu trebuie ignorat. De asemenea, nimic nu este la fel de inconfortabil ca o clădire care are o temperatură nepotrivită. Casele și sediile companiilor depind deopotrivă de sistemele HVAC pentru a crea un mediu confortabil în care oamenii să locuiască sau să lucreze, astfel că dimensionarea corectă a echipamentelor HVAC pentru spațiile  în care sunt implementate este un aspect extrem de important. Thision L Plus face parte din portofoliul ELCO și este singurul cazan mural din România cu putere instalată de 200kw/unitate, respectiv 170kw/unitate. Beneficiile acestui produs îi conferă adaptabilitate la o gamă extinsă de sisteme de încălzire pentru ansambluri rezidențiale, spre exemplu, pentru că oferă putere mare și ocupă spațiu limitat. 

O altă eroare are loc atunci când unitățile HVAC nu beneficiază de mentenanță în mod regulat. Sistemele de încălzire și răcire trebuie să beneficieze de intervențiile de mentenanță care le mențin nivelul ridicat de eficiență, deoarece nerespectarea acestui lucru poate determina creșterea costurilor de operare, prin creșterea facturilor la energie. 

Care sunt provocările momentului în segmentul în care activați?

Anul trecut a fost plin de provocări pentru toate industriile, iar o provocare comună a fost reprezentată de breșele din lanțul de aprovizionare. Livrările internaționale au încetinit semnificativ în ultimul an, iar materiile prime precum oțelul, aluminiul, cuprul și materialele plastice au fost dificil de obținut, încetinind procesele de fabricație. De asemenea, semiconductoarele – componente esențiale pentru electronice și aparate electrice – au fost insuficiente. 

Lipsa forței de muncă este în continuare o provocare pentru industrie, pentru că din ce în ce mai puțini tineri optează pentru meserii tehnice, specializate, situație care a fost generată de dispariția școlilor de meserii. 

Cum vedeți evoluția pieței în nișa dvs. în România în următoarele 6-12 luni?

Privim cu interes modernizarea infrastructurii de încălzire din România, din care 64% reprezintă aparatură învechită, care se poate face prin tranziția către soluții eficiente energetic, cum sunt pompele de căldură electrice. Pompele de căldură sunt deja des întâlnite în multe ţări europene, datorită subvenţiilor oferite de stat pentru astfel de sisteme ce folosesc energii regenerabile.  Portofoliul ELCO include și pompe de căldură proiectate special pentru utilizarea industrială, care pot fi integrate perfect în proiecte comerciale, rezidențiale sau industriale și se completează perfect cu centralele comerciale pe gaz în condensare de înaltă eficiență, fiind concepute pentru a oferi confort pe tot parcursul anului – încălzire iarna și răcire în lunile de vară. În 2021, vânzările de pompe de căldură au crescut cu peste 13% la nivel global. În Uniunea Europeană, în  Franța, Italia și Germania, vânzările au crescut cu aproximativ 35% de la an la an, depășind 2,2 milioane de unități. Pompele de căldură cu sursă de aer reprezintă majoritatea vânzărilor la nivel global, cu o cotă de piață de peste 60% în 2021. 

O altă soluţie foarte bună pentru contextul pe care îl traversăm este reprezentată de tehnologia de încălzire pe bază de hidrogen. Este o soluție aflată într-o etapă incipientă, dar portofoliul Elco este deja pregătit cu tehnologiile potrivite, care pot fi implementate în proiectele viitoare. 

Ne puteți spune câteva din obiectivele Ariston pe care le implementați în această perioadă? 

Obiectivele pe termen mediu și lung sunt în continuare consolidarea prezenței în România prin extinderea rețelei de distribuție și service, dar și asigurarea unei creșteri pe termen lung. De asemenea, suntem într-o continuă consolidare a portofoliului de produse, cu focus pe conectivitate, eficiență energetică şi pe soluţii inovatoare, cum sunt pompele de căldură, care prezintă un potenţial ridicat de dezvoltare pe piaţa locală, sistemele solare, dar și produse noi, inovative, în categoriile unde deja suntem lider de piață.

Eficiența energetică este o condiție indispensabilă a sistemelor noastre, indiferent de gamă, astfel că aceasta este o direcție pe care vom continua să inovăm. De asemenea, vom dezvolta în continuare segmentul echipamentelor dedicate aplicațiilor comercial-industriale, segmentul conectivității și domeniul foarte puțin explorat al echipamentelor hybrid.

Pentru ELCO, eficiența energetică nu reprezintă o noutate, ci a fost o componentă de bază a strategiei de realizare a produselor, încă de la înființarea companiei, în urmă cu peste 90 de ani. ELCO înseamnă soluții de încălzire dotate cu tehnologii inteligente și eficiente, iar produsele sunt concepute pentru cerințe specifice precum renovarea, modernizarea și construcția de clădiri noi. Gama de aplicații acoperă toate segmentele de construcții, de la apartamente private, la aplicații comerciale, până la proiecte industriale mari. Peste 1,7 milioane de proiecte realizate doar în Europa folosesc soluțiile de eficiență energetică ELCO.