Curatarea eficienta a centralelor termice se face cu pompele de spalare chimica LABOREX

In ultimii ani, numarul persoanelor care aleg sa utilizeze centrale termice a crescut foarte mult, fapt datorat dorintei de a nu mai depinde de sistemul de incalzire centralizat, care de cele mai multe ori este mai greu de intretinut si presupune costuri  suplimentare. De asemenea, in localitatile in care nu exista sisteme de incalzire centralizate, localnicii prefera achizitionarea unei centrale termice in detrimentul utilizarii sobelor clasice pentru avantajele multiple pe care le au: costuri controlabile, usurinta in utilizare,  posibilitatea incalzirii locuintei in mod uniform s.a.

Cele mai frecvente probleme intalnite la centralele termice

Pe timpul iernii, instalatiile termice sunt solicitate mai mult decat in alte perioade din an, fapt datorat nevoii de incalzire a locuintelor. Cea mai exploatata componenta a sistemului termic este centrala, care nu doar incalzeste agentul termic din radiatoare in sezonul rece, ci prepara si apa calda menajera pe tot parcursul anului. Cele mai des intalnite probleme la o centrala termica sunt depunerile de calcar, mal si  magnetita, aceasta din urma fiind recirculata  in sistem pornind de la radiatoare.

In general, agentul termic folosit pentru centralele termice este apa, aceasta fiind incalzita prin  preluarea caldurii generate de arderea combustibilului si recirculata prin pompare in tot sistemul pana la calorifere.  In cazul centralelor termice care prepara apa calda menajera, apa rece este dirijata intr-un schimbator de caldura unde este incalzita pentru ca, mai apoi, sa poata fi utilizata in cadrul locuintei.

CURATARE-CENTRALA

Din pacate, insa, apa utilizata in instalatie este, de cele mai multe ori, o apa dura, cu foarte multe saruri dizolvate(calciu si magneziu) ce se pot depune pe suprafetele pe care circula, acest lucru ducand la aparitia depunerilor de calcar, care sunt foarte greu de inlaturat.  Cand apa este incalzita, sarurile de duritate formeaza carbonat de calciu insolubil (calcar sau, frecvent, cunoscuta ca piatra). Aceasta reactie are loc in cea mai fierbinte parte a sistemului. Componentele cele mai predispuse la avarii datorita functionarii defectuoase cauzate de depunerile de calcar sau namol sunt schimbatoarele de caldura, in special cele dispuse pe circuitele sanitare de preparare apa calda.

Mai mult, pentru protejarea in depozitare a radiatoarelor noi utilizate la realizarea unei instalatii termice, se foloseste un amestec de pulbere de magnetita (oxid de fier foarte rezistent la agenti chimici cu rezistenta deosebita la coroziune), ulei si unsori. Astfel ca, odata montate si puse in functiune caloriferele, apa care circula prin acestea va contacta acest amestec de magnetita si unsori si il va recircula in intreaga instalatie termica. Neindepartarea la timp a magnetitei si a celorlalte resturi solide ramase in circuit conduc la aparitia zgomotului in functionare si genereaza depuneri in zonele inguste ale instalatiei (schimbatoare de caldura, pompe etc.)

Aceste depuneri de calcar si magnetita  creeaza probleme foarte grave precum: o slaba circulatie a fluidului, o descrestere a eficientei centralei si, in cazul in care nu se actioneaza la timp, blocarea intregului sistem. De aceea, este foarte importanta realizarea curatarii centralei termice intr-un mod eficient.

Cum poti curata eficient centrala termica?

Fiind mereu la curent cu nevoile clientilor sai, Laborex vine in ajutor cu doua pompe speciale create in Italia, dedicate spalarii chimice si rezolvarii problemelor create de calcar si magnetita: BOSS 5 FI si BOSS 18 FI.

Pompa BOSS 5 FI este cea mai compacta pompa de spalare chimica care permite curatarea profesionala a centralelor termice murale. Dimensiunea redusa a acesteia permite transportul facil si utilizarea rapida de catre tehnicienii de service, in special pentru aplicatiile rezidentiale.pompa boss 5FIDotata cu invertor de sens, echipamentul poate ataca crusta din ambele directii de circulatie, inlaturand eficient depunerile de calcar si mizerie. Corpul pompei este realizat dintr-un plastic rezistent la compusii chimici folositi si este compus din doua parti, aspect ce inlesneste operatiile de intretinere. Gura larga a rezervorului permite umplerea acestuia in siguranta si o supapa de aerisire faciliteaza utilizarea corespunzatoare. Pompa este dotata cu un maner de transport, care are montate doua cleme laterale pentru fixarea rapida si compacta a furtunurilor necesare unei operari cat mai eficienta.

Capacitate rezervor – 5 litri | Dimensiuni – inaltime: 350mm diametru: 330mm | Greutate – 4.5 kg | Debit maxim – 1800 l/h | Presiune maxima – 1 bar | Conectori de legatura – 1/2″ | Alimentare electrica – 230V/50Hz | Putere electrica – 0.165 kWh | Grad de protectie electrica – IP 55

Aceleasi beneficii in ceea ce priveste utilizarea facila le regasim si la pompa BOSS 18 FI, cu exceptia faptului ca aceasta are un rezervor cu o capacitate mai mare si cu un debit maxim mai ridicat. Un avantaj major in utilizarea acestei pompe il reprezinta posibilitatea mutarii rapide a motorului pe un alt rezervor (rezervor suplimentar de acid BOSS 18). Astfel, poate fi preparata separat solutia de curatare intr-un rezervor, recipient rezistent la acid in care poate fi pastrata si transportata la lucrari. Motorul ramane fixat atat in etapa de neutralizare a resturilor acide, cat si in perioada de stationare si transport pe un alt rezervor in care este tinuta solutia de neutralizare, iar pozitionarea pe rezervorul cu acid se face doar in timpului operatiunilor de curatare.

pompa boss 18FI

In acest fel, scade timpul de curatare si de neutralizare, solutiile pot fi reutilizate la mai multe lucrari, iar manipularea si pastrarea solutiei acide este sigura. De asmenea, durata de viata a pompei va creste, motorul acesteia fiind pastrat in permanenta fara urme de acid.

Capacitate rezervor – 18 litri | Dimensiuni – inaltime: 500mm diametru: 360mm | Greutate – 7 kg | Debit maxim – 3360 l/h | Presiune maxima – 1 bar | Conectori de legatura – 1/2″ | Alimentare electrica – 230V/50Hz | Putere electrica – 0.165 kWh | Grad de protectie electrica – IP 55

Asadar, este foarte important sa mentinem sistemul termic in parametri optimi pe durata intregului an, fiind necesara atat pregatirea acestuia inainte de iarna, cat si dupa trecerea iernii. Acest lucru trebuie efectuat pentru a prelungi durata de functionare a centralei, pentru a exista in permanenta un transfer termic eficient si, totodata, costurile de intretinere sa fie unele minime.

Pentru rezultate optime in ceea ce priveste curatarea, dar si pentru protectia ulterioara a instalatiei, va recomandam sa utilizati impreuna cu pompele BOSS si dezincrustantii din gama CLEANEX.