Cum vrea județul Cluj să obțină independență energetică?

O investiție într-o instalație de dezintegrare moleculară, alături de valorificarea energiei obținute, va conduce la venituri de 68 de milioane de euro și va aduce independență energetică județului, susțin inițiatorii proiectului.

“Am dispus elaborarea, în cel mai scurt timp, a unui studiu de fezabilitate care să analizeze tehnologiile de valorificare a deșeurilor, inclusiv oportunitatea achiziției unei instalații de dezintegrare moleculară și valorificare energetică. Investiția poate fi realizată din bugetul județului sau în parteneriat cu operatori privați, varianta optimă urmând să reiasă din analiza cost / beneficiu a studiului demarat”, conform administrației județene.

„Doresc schimbarea actualei paradigme: deșeurile Clujului să nu mai reprezinte o cheltuială, ci o materie primă, din care să obținem energie. În scurt timp, Clujul va putea deveni independent din punct de vedere energetic. Dacă energia obținută s-ar vinde, am putea obține 68 de milioane de euro – putem alimenta cu energie electrică spitale, grădinițe, școli, instituții publice, muzee sau reabilita 270 km de drum. Viziunea noastră este de aplicare a unei soluții de valorificare energetică a deșeurilor, care poate reprezenta o sursă importantă de venituri”, afirmă președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Sursă: transilvaniabusiness.ro