Cum sa reduci timpul de instalare şi mentenanţă prin folosirea soluţiilor modulare de conectare de la LAPP KABEL
|Complexitatea tot mai mare a automatizărilor industriale şi necesitatea scăderii timpului alocat punerii în funcţiune a unei linii tenologice noi, precum şi micşorarea timpilor necesari reparaţiilor, aduc în prim plan utilizarea conectorilor industriali modulari. De ce modulari când există posibilitatea utilizării conectorilor deja cunoscuţi, categorisiţi după gama de tensiune şi curent? Deoarece este mai uşor ca, în aceeaşi carcasă să se poată cumula curenţii tari şi curenţii slabi, eventual chiar şi comenzile pneumatice.
Detaliem şi comentăm direcţiile enumerate mai sus:
– Punerea în funcţiune a unei linii tehnologice noi înseamnă pozarea unui număr foarte mare de cabluri de forţă şi de comandă, cabluri destinate semnalelor mici precum şi cabluri de date. Cablarea tradiţională înseamnă pozarea cablurilor în paturile de cablu şi conectarea capetelor la şirurile de cleme din dulapurile electrice. Aceste operaţii sunt consumatoare de timp şi de resursă umană calificată. Un electrician calificat, capabil să citească schemele electrice şi să realizeze corect conexiunile, are nevoie de o perioadă de formare relativ mare. Acest electrician trebuie salarizat corespunzător fiindcă altfel va migra la altă companie.
– După punerea în funcţiune, electricienii de mentenanţă preiau sarcina menţinerii instalaţiilor la parametrii proiectaţi. În zona industrială avariile tehnologice sunt o ameninţare permanentă. Deşi nu sunt dorite de nimeni şi se încearcă în permanenţă, prin măsuri proactive eliminarea condiţiilor favorizante pentru apariţia avariilor, realitatea arată că acestea nu pot fi complet eliminate. În aceste condiţii, echipele de mentenanţă trebuie să aibe o strategie de intervenţie pregătită din timp şi resurse materiale astfel încât instalaţiile să fie repornite, la capacitatea maximă, în cel mai scurttimp.
Recablarea unui tronson de instalaţie necesită electricieni bine pregătiţi şi un efort concertat al întregii echipe. Nu de puţine ori, din cauza oboselii acumulate de munca in exces şi din cauza stresului, chiar şi cei mai competenţi electricieni pot face greşeli de conectare a conductorilor din cablurile înlocuite care în cel mai bun caz lungesc timpul de reparaţie sau care generează distrugerea unor echipamente.
Vă propunem un alt mod de abordare al problemei conectării cablurilor, prin folosirea conectorilor industriali. Acest sistem este preferabil a fi implementat din faza de proiectare, în special atunci când beneficiarul poate să-şi conceapă pe termen lung strategia globală în care să ţină cont de cheltuielile de mentenanţă şi de costurile generate de potenţialele stări de avarie. Procesul de instalare este mult uşurat şi poate fi făcut cu personal cu pregătire redusă. Conectorii pot fi instalaţi pe cabluri de către o echipă de muncitori specializaţi. Avantajul major este în partea de mentenanţă deoarece cablurile de rezervă gata conectate cu conectori, conform cu cei gata instalaţi pot fi pregătite din timp, iar în caz de avarie, înlocuirea cablurilor de pe traseele afectate este deosebit de facilă şi nu necesită personal înalt calificat.
Lapp Group a lansat o gamă nouă de conectori modulari MH care pot să utilizeze atât inserturile produse de Lapp Group cat şi inserturi standardizate existente în piaţă. Avantajul este evident deoarece nici un producător de conectori industriali nu poate să acopere întreaga tipologie de inserturi care ar putea să fie folosite într-o aplicaţie practică. Conectorii modulari MH vin să completeze portofoliul de conectori modulari existenţi deja în portofoliul Lapp.
Conectorii modulari au în componentă o ramă de montaj cu dimensiune standardizată în funcţie de numărul de locaţii. Ramele EPIC MH pot să aibe 2 locaţii ( MH6 ), 3 locaţii ( MH10 ), 4 locaţii ( MH16 ) sau 6 locaţii (MH24 ). În funcţie de aplicaţia dorită, in aceste locaţii se introduc modulelede inserturi. Ramele sunt realizate din aliaje de zinc turnate sub presiune şi conţin 2 contacte de PE care realizează continuitatea potenţialului de împământare la broşarea inserturilor. Pinii corespunzători inserturilor se conectează pe conductori prin sertizare. Dimensiunea pinilor poate varia de la diametre de 1,6 la 8 mm , în funcţie de tipul de insert.
Carcasele disponibile pentru ramele modulare sunt standardizate şi suntdin gamele EPIC H-B 6, H-B 10, H-B 16 sau H-B 24. Versatilitatea extremă a acestor carcase permite realizarea configuraţiei optime cerută de fiecare aplicaţie în parte.
Pentru uşurarea procesului de mentenanţă, noi, specialiştii Lapp Kabel Romania, recomandăm standardizarea internă astfel încât să se utilizeze aceaşi tipologie de conectori în cât mai multe aplicaţii din cadrul unei linii tehnologice. Această standardizare conduce printre altele şi la necesitatea unui stoc minim de cabluri premufate cu conectori.
Pentru orice informaţii tehnice suplimentare vă rugăm să ne contactati fie pe adresa de e-mail sales@lappkabel.ro, fie la nr. de telefon 021 310 09 61.