Cum influenteaza temperatura din cladiri sanatatea oamenilor?
|Temperatura asigurata in spatiile moderne de lucru sau de locuit poate avea un impact pozitiv asupra mai multor probleme de sanatate, subliniaza un studiu olandez publicat recent.
Climatul interior este un factor important in crearea unui mediu sanatos. Oamenii isi petrec mare parte din timp in spatii interioare, in locuinte sau birouri, majoritatea fiind dotate cu instalatii de incalzire si aer conditionat, pentru a asigura confortul termic al ocupantilor.
O temperatura constanta nu este cea mai buna solutie pentru sanatate!
Conform studiului, controlul temperaturii din spatiile moderne ar putea ajuta la prevenirea mai multor boli metabolice, printre care obezitatea sau diabetul. Studiul subliniaza ca expunerea constanta, cateva ore pe zi, la temperaturi usor scazute sau usor crescute, situate in afara zonei termice neutre, ne influenteaza pozitiv sanatatea:
- poate sa mareasca sensibilitatea la insulina (impact pozitiv asupra celor care sufera de diabet)
- reduce riscul de boli cardiovasculare
- expunerea temporara la variatii de temperatura ne imbunatateste metabolismul
Concret, un grup de persoane cu stare buna de sanatate au fost expuse zilnic la temperaturi de 17°C timp de 2 ore, pe o perioada de 6 saptamani. In conditile in care datele adunate anterior indicau ca intre 14 si 16°C corpul isi poate regla destul de confortabil temperatura fara aparitia tremuratului, expunerea periodica la 17°C le-a crescut gradul de toleranta la temperaturi mai mici. De asemenea, experimentul a mai generat o accelerare a metabolismului confirmata prin scaderea masei de grasime din corp.
Un alt experiment realizat pe pacienti care sufera de diabet de tipul 2 a avut rezultate uimitoare. Cel mai semnificativ rezultat a fost imbunatatirea sensibilitatatii la insulina. Insulina regleaza nivelul glucozei din sange, iar cu cat sensibilitatea corpului la insulina este mai mare, cu atat corpul are nevoie de mai putina insulina pentru a metaboliza glucoza. In cazul diabeticilor, sensibilitatea la insulina este scazuta.
Asadar, dupa ce pe parcursul a 10 zile au fost expusi intermitent la temperaturi de 15°C timp de cate 6 ore/zi, pe langa cresterea tolerantei la frig, acestia si-au imbunatatit sensibilitatea la insulina cu 43%(!), procent comparabil cu rezultatele obtinute folosind cele mai bune tratamente medicale.
Studiul propune o abordare mai sanatoasa, mai confortabila si mai eficienta energetic asupra instalatiilor de incalzire si racire, punctand beneficiile pe care expunerea scurta la temperaturi variate o are asupra sanatatii.
Produse cu care sa asigurati temperaturi sanatoase in spatiile de lucru sau de locuit gasiti, la preturi de producatori, pe ARHISPEC!