Cum functioneaza o pompa de caldura
|Functionarea unei pompe de caldura este foarte simpa, odata ce ati inteles conceptul de baza. Dupa cum sugereaza si numele, pompa de caldura transfera caldura de la un loc la altul, (observati folosirea cuvantului „pompa” ― caldura nu este generata, ci mai degraba este mutata).
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza, luam exemplul din imaginea de mai jos.
Un exemplu despre cum functioneaza o pompa de caldura:
1. Flacara incalzeste apa.
2. Apa calda este pompata la radiator.
3. Ventilatorul forteaza aerul rece spre radiatorul cald si aerul devine fierbinte.
4. Apa devine rece, deoarece caldura este transferata de la apa in aer. Apa rece este apoi pompata inapoi in rezervor, unde apa este din nou încalzita.
5. Observati in acest exemplu ca flacara genereaza caldura. Se transfera caldura catre aerul cu un mediu (in acest caz, apa) pompat printr-un radiator.
Asta inseamna ca un aparat de aer conditionat conventional poate fi considerat o pompa de caldura? Sa vedem!
Căldura este generata in interiorul casei de la soarele care patrunde prin ferestre, prin acoperis si prin pereti. Acesta este echivalentul flacarii care incalzeste apa in primul nostru exemplu.
Echivalentul pompei si al radiatorului sunt transferurile facute de aerul conditionat care incăazesc din interior spre exterior casa.
Deci, in teorie, da, orice aparat de aer conditionat obisnuit poate fi considerat a fi o pompa de caldura. Pompele de caldura (sau aerul condtionat) nu genereaza caldura. Caldura exista deja in interiorul casei dumneavoastra. Este exact ca un aparat de aer conditonat, misca caldura dintr-un loc în altul.
Singura diferenta este faptul ca in pompele de caldura, exista un dispozitiv (reversing valve) care ii permite sa mute căadura din interiorul casei in aer liber (modul de racire), sau sa inverseze ciclul si sa elimine caldura din afara casei spre interior (modul de incalzire). Aparate de aer conditionat nu au un asemenea dispozitiv, astfel incat acestea pot deplasa doar caldura din interiorul casei in aer liber (doar în modul de racire).
[huge_it_gallery id=”15″]