China a inaugurat cea mai mare centrală de stocare a energiei pe bază de aer comprimat

China a marcat un moment important în domeniul energiei, finalizând construcția și conectarea la rețea a celei mai mari centrale de stocare a energiei din lume, bazată pe aer comprimat. Această centrală monumentală este amplasată în provincia Hubei și a fost construită într-un timp record de doar 2 ani, cu un cost estimat la aproximativ 270 de milioane de dolari.

Tehnologia folosită în această centrală este remarcabil de simplă, constând în comprimarea aerului în rezervoare masive amplasate în fostele galerii ale unei mine de sare. Aici, turbinele acționate electric pompează și comprimă aerul în sistemul de conducte și rezervoare, generând o presiune semnificativă. Atunci când este necesară energia stocată, aerul este eliberat treptat din sistem, iar presiunea acumulată anterioare propulsează turbinele, generând electricitate.

Cu o capacitate impresionantă de 300 MW și o capacitate de stocare de 1,5 GWh, această centrală poate furniza electricitatea stocată timp de 5 ore. Cu toate acestea, randamentul acestei tehnologii este mai scăzut în comparație cu alte surse de energie regenerabilă, situându-se la 64%. Chinezii își propun să îmbunătățească performanța centralei și să atingă un randament de 70%.

Comparativ cu hidrocentralele prin pompare, această centrală necesită un timp mult mai scurt de construcție, de doar 2 ani față de 6-8 ani. Cu toate acestea, pierderile de energie generate de randamentul mai redus al centralei pot fi semnificative. Se estimează că, într-un an de funcționare, aceasta va genera pierderi de aproximativ 179 GWh de electricitate, punând în evidență necesitatea de a îmbunătăți eficiența sistemului în viitor.

Oportunități de afaceri în domeniul energiei

Descoperă oportunități de afaceri în domeniul energetic din România! Ești în căutarea proiectelor și șantierelor din domeniul energiei care sunt în curs de desfășurare în țară? www.victa.ro îți oferă acces la astfel de oportunități de ofertare.

SURSA ARTICOL