Ce capacitate instalata de energie regenerabila are Romania?

La finalul lunii iunie, capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile se ridica la 4690MW, conform datelor centralizate de Transelectrica. Cifrele sunt in scadere fata de sfarsitul anului trecut, cand Romania figura in sistem cu capacitati de productie de 5142 de MW. Din acest total, parcurile eoliene asigura o putere de 2959MW, panourile fotovolatice 1312 MW, microhidrocentralele alti 316 MW si proiectele pe baza de biomasa au o putere cumulata de 103 MW.

energie-solara-eoliana

In conditiile in care, in 2008, autoritatile romane au acordat cea mai generoasa schema de subventionare a energiei regenerabile din Europa (19.5 miliarde de euro), tara noastra a atins mai repede cu 6 ani un obiectiv care stabilea ca, pana in 2020, ponderea energiei regenerabile in consumul final brut de energie sa fie de 24%. Din pacate insa, pretul platit pentru atingerea acestui obiectiv a fost cresterea cu 20% a facturilor la energie platite de populatie si industrie, pentru ca certificatele verzi primite gratuit de producatorii de energie regenerabila (vandute de acestia pe o piata specializata) sunt platite de toti consumatorii din Romania in factura finala la electricitate.

Pentru a reduce impactul tot mai mare in facturi, autoritatile au inceput sa reduca beneficiile acordate, insa aceasta decizie a inceput sa ii afecteze acum pe producatorii de energie verde. Acestia acuza autoritatile de incoerenta legislativa, spunand ca deciziile acestora ii duc la imposibilitatea de a-si vinde certificatele verzi, iar multe firme din sistem se vad amenintate de faliment.

Cauti sa ofertezi proiecte care au nevoie de instalatii? Completeaza ACEST FORMULAR!