Cele mai importante concluzii dupa conferinta The City Of Green Buildings

Povestea primei scoli de toamna dedicata in exclusivitate cladirilor verzi, “ Cluj-Napoca-The City of Green Buildings” (inceputa anul trecut de un grup de tineri care au decis sa duca mai departe dorinta de a arata importanta cladirilor si influenta lor asupra unui numar imens de factori, precum: mediul inconjurator, consumul de energie sau dezvoltarea urbana) a fost continuata anul acesta pentru ca astfel prin educarea viitorilor arhitecti si ingineri în domeniul cladirilor verzi, se poate contribui activ la constructia unui viitor mai bun si mai sigur.

Scoala de toamna The City of Green Buildings Academy, derulata la Cluj-Napoca si Sibiu, in perioada 30 August – 13 Septembrie, avand ca tema principala “To Build or To Transform?” a fost un succes, deoarece s-a mers pe ideea unor ateliere cu multe notiuni practice, respectiv pe analiza unor studii de caz unde s-au ridicat probleme reale la care trebuiau gasite solutii concrete” – declara organizatorii.

1

Editia de anul acesta a fost un program dedicat studentilor si tinerilor profesionisti care au vrut sa isi dezvolte o cariera in domeniul cladirilor sustenabile. S-a incercat aducerea laolalta a tuturor specializarilor care intra in lantul valoric al dezvoltarii unei constructii verzi deoarece in facultate, din pacate, studentii lucreaza individual sau doar cu colegi de aceeasi specialitate si astfel ei nu au ocazia sa ințeleaga cum se pune cu adevarat problema atunci cand vine vorba de un intreg si cat de important este ca un arhitect sa lucreze cu un constructor sau un constructor cu un inginer de instalatii. Drept urmare, provocarea de anul acesta, ca si anul trecut, a fost sa se aduca specializari diferite la aceeasi masa si sa li se dea un proiect care necesita munca în echipa. In salile Facultatii de Instalatii din cadrul Universitătii Tehnice din Cluj-Napoca, 20 de tineri romani dar si străini, studenti ai specializarilor arhitectura, constructii, instalatii, au cautat cele mai bune solutii pentru provocarea lansata de catre organizatori in cadrul The City of Green Buildings Academy 2015: “sa construim de la zero o cladire verde care sa intruneasca toate certificarile de calitate in acest sens si sa fie cu adevarat prietenoasa cu mediul sau sa transformam o cladire deja existenta intr-una verde prin idei ingenioase si cu tehnologia inovatoare din prezent?”.

2

Obiectivele turistice din Cluj-Napoca, Sibiu, cafenelele, cluburile, Salina Turda, Marișel sunt doar cateva dintre surprizele pregaaite de noi si ne-a facut o deosebita placere sa vedem ca alegerile facute au fost pe gustul participantilor” – declara organizatorii The City Of Green Buildings Academy 2015.

De asemenea, o parte a evenimentului a fost dedicata mediului economic, iar în data de 8 Septembrie a avut loc în cadrul scolii de toamna, Conferinta “The City of Green Buildings Conference 2015”, care s-a desfasurat la Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca, unde entitatile implicate in realizarea cladirilor verzi au avut reprezentanti de seama.

„The City of Green Buildings Conference 2015″ a fost un eveniment special creat să aduca împreuna experti si profesionisti, reprezentanti ai companiilor „care acopera tot lantul valoric al cladirilor sustenabile”, dupa cum declara organizatorii. Sesiunile de dezbateri ale conferintei au abordat subiecte din sfera dezvoltarii cladirilor sustenabile, consumului de energie in cădiri, aspectelor arhitecturale privind constructia si reabilitarea cladirilor sustenabile, finantarii unor astfel de proiecte, toate acestea privite dintr-o perspectiva complexa ce tine cont de elemente practice, politice, comerciale si de implementare efectiva. Invitatii conferintei au pornit de la tema scolii de toamna, „To Build or To Transform”, pentru a prezenta cele mai noi solutii, inovatii, tendinte si provocari din domeniile pe care le reprezinta. Printre ei s-au numărat Serban Tiganaa (presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania), Frank Hajdinjak (CEO – E.ON Romania), Bogdan Lupu (manager Philips Lighting University CEE), Dr. Dorin Beu (presedintele Comitetului National Roman de Iluminat), Dr. Andrei Ceclan, Dr. Calin Ciugudeanu (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), Anamaria Stroia (expert mediu), Horatiu Basa (director general TESTO România), Remus Marusciac (arhitect şi evaluator BREEAM International).

13

Proiectele realizate de cele doua echipe participante la scoala de toamna vor fi disponibile în curand pe site-ul evenimentului, iar organizatorii spera ca intr-un viitor apropiat sa fie şi sponsori interesati de punerea lor în practică. Mai multe informatii despre viitoarele proiecte de acest fel se pot afla pe The City of Green Buildings sau pe pagina de Facebook a proiectului.

Amintim ca printre partenerii organizationali se numara: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Asociatia Studenților Facultatii de Instalatii din Cluj-Napoca, Liga Studentilor Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Asociatia Studenților Constructori din Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Romanian Green Building Council , respectiv sponsorii Platinum ai evenimentului E.ON Romania și PHILIPS Romania.

 

4 5 6