Care sunt cele mai frecvente greseli intalnite in realizarea sistemelor de incalzire in pardoseala?

Un sistem de incalzire in pardoseala cat mai eficient trebuie sa respecte cateva principii de baza. Pentru a evita greseli majore la implementarea unui astfel de sistem, Adrian Sarbescu, director comercial Jetrun, a intocmit o lista a celor mai frecvente greseli intalnite in proiecte pentru a-ti fi cat mai usor sa urmaresti proiectul de incalzire in pardoseala. El a publicat aceasta lista pe blogul personal, www.adriansarbescu.ro.

1. Lungimea maxima a circuitului de incalzire in pardoseala este depasita

Cea mai adesea, la unele proiecte se greseste la capitolul lungimea circuitelor, cand lungimea maxima de circuit este depasita. Lipsa unui proiect sa intentiile de a face economie la dimensiunea si numarul distribuitoarelor rezulta in circuite mult prea lungi. Pe tevile subtiri ar trebui sa mergi cu maxim 70 de metri liniari de teava pentru incalzirea in pardoseala pe un circuit. Circuitele lungi sunt mai greu de aerisit, creeaza mai multe probleme de exploatare, au putere mai mica si caderi de presiune foarte mari.

2. Turnarea unei sape prea groase peste tevile de incalzire in pardoseala. Care este grosimea corecta a sapei?

Adesea se greseste la turnarea sapei peste tevile de incalzire in pardoseala. O sapa cat mai subtire asigura un transfer termic ideal intre teava si suprafata radianta. Cele mai recomandatte sunt sapele de 35mm anhidre, dar in general se folosesc sape pe baza de ciment, armate in zona a 50mm.

Fiindca sapa are rezistenta termica destul de ridicata, peste grosimea de 100 mm devine un izolator. O sapa atat de groasa face ca suprafata radianta sa se incalzeasca foarte greu. Daca proiectul presupune turnarea unei sape de peste 70 de mm, recomandarea Jetrun este ca incalzirea in pardoseala sa fie ridicata in treimea superioara a sapei.

3. Montarea gresita a grupului de amestec si pompare

Fiindca unele grupuri de pompare si amestec montate pe distribuitor au un mod de circulatie a fluidului mai greu de inteles,este foarte important sa citesti manualul de instructiuni. Cel mai adesea se intampla ca grupul de amestec si pompare sa fie montat in sensul gresit, iar astfel circuitele de incalzire in pardoseala nu se incalzesc deloc sau se incalzesc foarte putin.

Descopera produsele JETRUN pe Arhispec!

4. Coloanele de alimentare pentru distribuitoare sunt subdimensionate. Care este dimensiunea corecta?

In majoritatea proiectelor de incalzire in pardoseala, coloanele de alimentare pentru distribuitoare sunt subdimensionate – teava fiind mult prea subtire. In general, incalzirea in pardoseala lucreaza cu debite mari pentru a mentine o diferenta de temperatura intre tur si retur mica, asadar are nevoie de coloane cu diametre mai mari. Din cauza subdimensionarii coloanelor apar caderi mai mari de presiune in instalatie si consum mai mare la pompa.

5. Nu reparati tevile cutate cu pistolul de aer cald. Cum se repara corect o teava pentru incalzirea in pardoseala cutata?

Repararea unei tevi cutate cu pistolul cu aer cald este o greseala de executie. In general tevile PEX – A au asa zisa “memorie a formei” iar intre straturile tevii se afla o bariera de oxigen EVOH. Daca teava a fost cutata, cutarea dispare in cazul tevilor PEX – A incalzite cu aer cald dar bariera de oxigen ramane sparta. Acest lucru este valabil pentru orice tip de teava cu bariera de oxigen EVOH.

Nu exista teste si informatii cu privire la evolutia in timp a acestor cute reparate, de aceea se recomanda schimbarea segmentului de teava sau taierea acestuia si utilizarea unui conector.

6. Conectarea unei centrale termice in condensare direct la sistemul de incalzire in pardoseala cu agent termic – nerecomandata la suprafete de peste 100mp

Acest sistem de montas se practica, insa nu este cel mai stralucit, fiind recomandat doar pentru suprafete mai mici de 100mp. Pentru suprafetele mai mari trebuie folosita o pompa suplimentara si un separator hidraulic. O pompa de centrala termica de obicei nu poate asigura debitul necesar unei incalziri in pardoseala. Viteza in centrala ar fi mult prea mare conducand la eroziunea prematura a schimbatorului de caldura al centralei.

7. Montarea unui strat de izolatie peste incalzirea in pardoseala – nerecomandata!

Se mai intampla ca peste incalzirea in pardoseala sa se monteze un strat de izolatie. Acest lucru nu este recomandat.

8. Problema: Lipsa aerisitoarelor pentru incalzirea in pardoseala

Lipsa aerisitoarelor sau a separatorului de microbule poate constitui o problema. In cazurile in care acumularile de aer sunt mari circuitele nu mai functioneaza.

9. Greseala majora: trecerea unui circuit de incalzire in pardoseala prin calorifer

Trecerea unui circuit de incalzire in pardoseala printr-un calorifer sau convector de pardoseala constituie o greseala majora. Nu este corecta combinarea acestor sisteme deoarece opereaza cu temperaturi si debite diferite, au principii diferite de functionare iar temperatura din camera nu poate fi controlata.

10. Incarcarea sistemului de incalzire in pardoseala cu antigel poate reduce performantele sistemului

Sansele sunt foarte mici ca temperatura in sapa sa ajunga la o valoare de inghet, iar incarcarea circuitului de incalzire in pardoseala cu antigel va reduce performantele sistemului. Daca nu este un circuit de degivrare trebuie evitata utilizarea antigelului in aceste instalatii.

11. Greseala: beneficiarul monteaza parchetul inainte ca sapa sa fie complet uscata. Cand este corect sa montezi parchetul?

Uneori se intampla ca, din graba, beneficiarul sa nu mai asteapte uscarea sapei. Din aceasta cauza nu se determina corect umiditatea finala a sapei, iar sistemul de incalzire nu este pornit. In aceste conditii finisajul este deteriorat dupa punerea in functiune a incalzirii in pardoseala.

12. Lipsa actuatoarelor pe distribuitoare poate crea probleme de confort

In unele proiecte, beneficiarul ia decizia gresita de a face o economie si nu cumpara actuatoare pe distribuitor. In aceste conditii reglajul de temperatura devine un adevarat cosmar pentru utilizatori.