Boilere electrice – cum sa faci alegerea potrivita

upload-229918f0-2b8d-11e5-bab7-f7df4df83f53

Boilerele electrice reprezinta o varianta demna de luat in seama la incalzirea apei menajere. Pot fi montate pe diverse suprafete, sunt rezistente si eficiente si, in plus, iti ofera posibilitatea de a nu iti incarca excesiv factura la intretinere pe timp de iarna. Cum poti alege boilerul electric potrivit, afla in continuare!

Ce este un boiler electric?

Un boiler electric este un aparat destinat incalzirii apei menajere. Acesta ia forma unui rezervor, confectionat din otel sau otel aliat, in care este stocata apa incalzita, provenind din instalatia de apa rece a locuintei.

Boilerul electric beneficiaza de o captuseala izolanta, care protejeaza aparatul in timpul iernii. In comert exista, totodata, aparate presurizate, cu o supapa de siguranta, respectiv, nepresurizate.

Cum functioneaza un boiler electric?

Un boiler electric incalzeste si mentine apa la o temperatura anume, apeland la un element de incalzire si un termostat, totul in conditiile unui consum redus de energie electrica.

Recomandat de pe Arhispec.ro
Grupuri de pompare Heat-Line până la 2300 kW de la HuchEnTEC
Pompa de caldura aer - apa WOLF BWL-1S
Boiler electric Atlantic

Principiul de functionare este cel al presiunii. Astfel, in rezervor exista o presiune permanenta de apa care, provenind din instalatia de apa rece a locuintei, se scurge prin partea superioara la deschiderea robinetului de apa calda. Datorita presiunii, apa calda poate fi folosita si in alta incapere decat cea in care se afla montat boilerul electric.

Criterii la alegerea boilerului electric potrivit

Atunci cand decizi sa achizitionezi un boiler electric, exista anumite criterii in functie de care vei putea face alegerea potrivita. Astfel, la cumpararea unui astfel de aparat, destinat incalzirii apei menajere, este important sa tii cont de capacitatea de stocare a apei, de puterea boilerului, de temperatura de lucru maxima, de presiunea de lucru maxima, eventual de marca, de tipul montarii (verticala sau orizontala), dar si de pret.

Spre exemplu, capacitatea de stocare a apei a unui boiler electric poate varia considerabil, iar alegerea ta va trebui sa tina cont de necesitatile personale sau ale familiei. In situatia in care ai nevoie de un volum mare de apa calda, devine evident faptul ca un boiler electric cu o capacitate cat mai mare (spre exemplu, 100 litri) iti va fi cat se poate de util.

Totusi, este esential sa retii ca timpul de incalzire al apei va fi cu atat mai ridicat cu cat capacitatea de stocare este mai mare. Astfel, in cazul unui boiler electric cu capacitate mica (maxim 30 litri), apa se va incalzi la o temperatura de 45 C intr-un interval de pana la 70 minute. Boilerele electrice cu capacitati superioare limitei de 30 litri ajung sa incalzeasca apa chiar si in 3 ore si 50 minute (pentru un aparat cu o capacitate de 100 litri).

Nu ar trebui sa uiti nici de functia de control a temperaturii, care se va dovedi foarte folositoare in timpul utilizarii. Marca poate dicta la randul ei alegerea unui anumit boiler electric. Alegerea unei marci cunoscute, renumite pentru calitatea produselor sale, ar trebui sa te scuteasca de neplaceri ulterioare.