Aurel Instal Construct: „Piata statiilor de epurare este o piata imprevizibila, se situeaza pe un trend ascendent”.

Specialistii InstalFocus  au avut placerea sa se intalneasca la targul Expo Ambient $ Construct cu domnul Aurel Nuta, adminstratorul companiei Aurel Instal Construct.

Printre altele, am discutat si despre piata statiilor de epurare, pe care va invitam sa o descoperiti in continuare…

11.Am trecut de  inceputul anului, cum vi se pare ca e piata statiilor de epurare in acest moment? Cum a decurs business-ul pentru dvs. pana acum? 

Raspuns: Piata statiilor de epurare este o piata imprevizibila, se situeaza pe un trend ascendent, practic anul acesta se lucreaza pe licitatiile din 2014 si 2015. Este influentata de pretul materialelor, perioada de lucru a constructorului, autoritatile locale, banii europeni. Nu pot spune ca a mers greu ,proiectele noi sunt putine, dar ne bazam pe retehnologizare, service.Practic lucram pe proiectele firmelor care au vandut statii de epurare de o calitate indoielnica si acum nu mai sunt pe piata sau au alte activitati.

2. Spuneti-mi ceva despre firma d-voastra care sa-i convinga pe potentialii dvs. clienti (beneficiari, constructori, firme de executie instalatii) sa va aleaga produsele.

Raspuns: Nu pot afirma ca noi avem cele mai bune ,cele mai frumoase statii de epurare. Dar in raportul performanta ÔÇô fiabilitate – pret ne situam foarte bine,desi din pacate nu multi constructori apreciaza asta. Am avut situatii cand constructorul a ales o alta firma cu un pret de vanzare cu 30 % mai ridicat decat al nostru┬á la aceeasi calitate.

3. Care sunt principalele probleme cu care se confrunta piata statiilor de epurare din Romania si cum credeti ca ar putea fi solutionate?

4Raspuns: In primul rand, statiile de epurare trebuiau sa fie licitate separat ,constructorul nu acorda interesul necesar statiei de epurare, el o vede ca pe o cheltuiala inutila, care ii scade din profit. Sa va dau un exemplu: muncesti, faci oferta, astepti .Suni,castiga sau nu castiga constructorul tau licitatia.Castiga ,astepti un an,doi sa faca constructiile ,canalizarea si poate nu o mai cumpara de la tine ,da faliment, cheltuieste banii pentru statia de epurare.

Asa depinzi de bunul plac al patronului firmei de constructii, de nepotisme, de interventii politice.Dar tot eu revin si spun ca o firma mica, la inceput , care are intentii bune  ,intentia de a lucra bine, nu poate  reusi sa intre pe piata datorita monopolului firmelor mari si cu traditie.

Mai este si cerinta cu garantia de participare, inteleg ca masura aceasta este o masura preventiva, dar nu poti cataloga toate firmele ca au rele intentii. Statul este inamicul sistemului privat de afaceri, al constructorilor, unde se mai practica sistemul cu plata la 90 de zile. La magazin cumperi o pereche de pantofi si o platesti la 90 de zile?.Pai eu ,ca si constructor in 90 de zile trebuie sa platesc angajati, taxe, impozite ,tot catre stat, cel care are sa imi dea bani. Este un cerc vicios  creat si umbra lui se rasfrange pe economia Romaniei prin neabsortia de fonduri ,nerespectarea termenelor de executie, graba in executie la faza determinanta.Statul a legat cainele de prun, cainele nu mananca prune, dar nu lasa nici pe altul sa manance.

4. Cat de important este marketingul online in strategia companiei Aurel Instal Construct cand este vorba de piata statiilor de epurare?

Raspuns: Marketingul  online este foarte important pt noi, investim sume lunare pentru a gasi noi client. Investim in calitate, cercetarile efectuate de catre noi, duc la crearea unui produs cu o fiabilitate mare, o durata de viata indelungata, pentru a fi competitivi pe o piata deja plina de firme care  vand statii de epurare din tari non UE si UE.

In viata ce oferi aia primesti, daca vrei sa  faci un brand din firma ta, sa fii recomandat, sa ai o carte de vizita, trebuie sa faci lucruri de calitate, sa fii serios. Stiti cum se zice: o strangere de mana este mai de incredere ca un contract.

5.. Care sunt obiectivele Aurel Instal Construct pentru perioada urmatoare?

2Raspuns: Dorim sa ne extindem portofoliul cu mai multe produse.Vom extinde site-ul online mai vechi cu o noua interfata, disponbila si pentru mobil. Vrem sa integram un magazin online cu mai multe produse, pompe submersibile de apa uzata si potabila, motopompe, generatoare diesel si benzina, robineti ,vane, clapeti de sens, materiale pentru instalatii, in special fitinguri, teava etc. De asemenea, me prpunem extinderea halei de productie cu atelier de bobinaj motoare,service de pompe, hidrofoare,generatoare. Avem in plan si productia si brevetarea unor echipamente pentru statiile de epurare.

Va multumim pentru timpul acordat si va rugam in incheiere sa ne spuneti ce face d-l Aurel Nuta atunci cand nu se afla la birou, in scaunul de administrator proiect?

Raspuns: Da, eu consider ca un om care conduce alti oameni trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti, sa aprecieze munca celorlalti. Sa nu zica duceti-va si faceti cutare lucru ci haide sa facem,sa rezolvam impreuna problema.

Atunci cand nu sunt la birou, imi iau casca, salopeta, bocancii si muncesc alaturi de echipa mea. Munca fizica intretine un spirit sanatos.

De, ochiul fermierului ingrasa vaca,cum zice o vorba din batrani. ­čÖé