Atu Tech – Cum alegem corect sistemele de securitate?
|Atu Tech este un magazin online de sisteme de securitate pentru companii sau pentru persoane fizice. Pe lângă sistemele de supraveghere și alarme, Atu Tech oferă și multe produse pentru confortul și îmbunătățirea calității vieții de acasă, precum: Automatizări de porți, Videointerfoane, Smart-Home, Panouri solare, Sisteme detecție incendiu și multe altele. Cum alegem corect sistemele de securitate și ce capcane trebuie să evităm aflăm de la Paul Albu, Manager Department Marketing.
Care sunt trei capcane des întâlnite la achiziția sistemelor de securitate pentru zone rezidențiale?
Înainte de a achiziționa un sistem de securitate trebuie să ne gândim la costurile totale ale acestuia, deoarece nu este îndeajuns achiziționarea unei camere de supraveghere, aceasta are nevoie de dvr/nvr, sursă, alimentator, spațiu de stocare și așa mai departe.
Următorul pas este să alegem tipul de cablare. Sistemele de supraveghere pot fi IP sau Analog, adică prin cablu coaxial sau cablu de rețea. Scenariul ideal este să instalăm toate cablurile atunci când casa este la roșu. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să alegem cel mai bun traseu, astfel încât să nu afecteze estetica locuinței, și în același timp să ne protejeze perimetrul. În cazul sistemelor de alarmă putem alege o variantă wireless, însă costurile cresc considerabil.
O altă capcană des întâlnită este cea legislativă. Mai multe detalii puteți vedea în podcast-ul nostru de pe youtube.
Care sunt 3 sfaturi pe care le-ați acorda unui beneficiar din domeniul rezidențial pentru achiziția corectă a sistemelor de securitate?
Primul sfat ar fi evaluarea securității casei și alegerea obiectivelor care trebuie apărate. Dacă nu sunteți sigur recomandăm să apelați la un specialist. De exemplu, pentru o casă trebuie în primul rând să protejăm toate intrările cu ajutorul camerelor de supraveghere. În interiorul casei recomandăm un sistem de alarmă, cel puțin pe primul nivel al casei. Acest sistem trebuie să protejeze toate intrările dar și toate suprafețele vitrate.
Noi la Atu Tech considerăm că un alt aspect important este alegerea sistemelor de supraveghere sau alarmă potrivite. În cazul sistemelor de supraveghere, în 98% din cazuri recomandăm sisteme instalate prin cablu. Acestea sunt mult mai sigure și mai stabile pe termen lung. În cazul în care nu este necesar să achizitionați mai mult de 2 camere de supraveghere puteți să optați pentru camera wireless.
În cazul sistemelor de alarmă, varianta pe cablu este mai accesibilă ca preț, însă dacă nu aveți posibilitate de a trage un cablu, cele wireless sunt la fel de bune.
Al 3 lea aspect se referă la calitatea sistemelor de securitate. Sistemele de supraveghere și de alarmă au devenit destul de accesibile pentru zona rezidențială, dar vă recomandăm să alegeți produse de calitate și să nu cădeți în plasa prețurilor mult prea mici. Vă recomandăm să alegeți sisteme de supraveghere cu rezoluție de 5 megapixeli, și senzori de calitate superioară STARLIGHT sau STARVIS. De asemenea, vă recomandăm să alegeți ultimele modele DVR pentru înregistrarea camerelor. Acestea oferă cele mai noi versiuni de software și pot să elimine multe din notificările false. În ceea ce privește sistemele de alarmă, vă recomandăm să alegeți sisteme de GRAD2 pentru a evita eventualele alarme false. Eldes, Paradox, Dsc, Hikvision, Ajax sunt alegeri foarte bune când vine vorba de sisteme antiefracție.
Care sunt principalele mituri despre sistemele de securitate care nu sunt adevărate în totalitate?
- În cazul sistemelor de supraveghere, unul dintre miturile cele mai cunoscute este că poți mări imaginea nelimitat. Majoritatea camerelor de supraveghere au lentilă fixă. Acest lucru înseamnă că imaginea se poate mări în funcție de rezoluția senzorului. Cu cât senzorul are o rezoluție mai bună și lentila camerei este mai de calitate, cu atât poți mări mai mult imaginea. Însă nu nelimitat. La o rezoluție 8 megapixeli, poți mări cam de 4 ori imaginea pentru a păstra o calitate decentă. Pentru aplicațiile profesionale există camere speed dome care au zoom optic și autofocus rapid. Acestea se folosesc în sisteme de monitorizare oraș, aeroporturi, instituții militare sau în cadrul companiilor mari.
- Sistemele de securitate nu te protejează de orice. Acest mit nu este în totalitate fals. Însă un sistem de supraveghere instalat scade considerabil șansele unui furt sau unei tentative de vandalism. Sistemele de supraveghere funcționează cel mai bine în paralel cu un sistem de alarmă profesional. În acest mod casa ta va fi protejată.
- Sistemele de supraveghere sunt foarte greu de instalat. Un sistem de supraveghere de la un producător renumit cum ar fi Safer, Dahua sau Hikvision se instalează foarte ușor. Majoritatea componentelor sunt plug and play, și tot ce trebuie să știi este cum să sertizezi o mufă de un cablu. În ceea ce privește setarea DVR-ului pe internet și configurarea aplicației mobile, acestea se fac în câțiva pași. Un începator ar putea seta un DVR în mai puțin de 30 minute.