Aerul din casa ta, de 5 ori mai nociv ca aerul de afara

Europenii petrec pana la 90% din timp in spatii inchise, unde adesea nivelurile poluante sunt mai ridicate decat cele din exterior, potivit unui raport al EVIA (European Ventilation Industry Association). De fapt, aerul din casele noastre, din scoli, din birouri si fabrici poate fi 2 ori sau chiar de 5 ori mai poluat decat aerul din exterior, iar in unele cazuri extreme s-a descoperit ca acesta poate fi chiar de cateva sute de ori mai nociv.

Expunerea la poluanti de interior, ca urmare a activitatilor zilnice este principalul factor pentru dezvoltarea astmului si pentru raspandirea multor infectii si alergii. De fapt, 20% din eropeni sufera de astm cauzat de substante inhalate in spatii interioare, arata Eurostat, iar persoanele care petrec mult timp in cladiri ventilate prost, prezinta un risc de dezvoltare a alergiilor cu 50% mai ridicat. Asadar, tu stii ce aer respiri in casa ta?

Ce aparate de aer conditionat previn alergiile si purifica aerul?

Cei mai expusi la calitatea proasta a aerului din interior sunt copiii, persoanele varstnice, cei cu boli cardiovasculare sau respiratorii, insa nimeni nu e ferit in totalitate. In 2016, in Romania au fost montate aproximativ 80.000 de aparate de aer conditionat, insa nu putem preciza cate aveau filtru antibacterian, un accesoriu extrem de util ce ├«nl─âtur─â nu doar patogenii, ci ╚Öi polenul ╚Öi acarienii din aerul camerei. Alegerea unui aparat de aer condi╚Ťionat cu ionizator cu plasm─â este, de asemenea, benefic─â pentru s─ân─âtate, ionii emi╚Öi de aparat ata╚Ö├óndu-se particulelor d─âun─âtoare ╚Öi steriliz├ónd aerul ╚Öi suprafe╚Ťele din camer─â, totodat─â elimin├ónd ╚Öi mirosurile. Aceste func╚Ťii u╚Öureaz─â via╚Ťa celor care sufer─â de alergii vara ╚Öi men╚Ťin cea mai ridicat─â calitate a aerului iarna, ├«n timpul sezonului de grip─â, atunci c├ónd folosim sistemele de ├«nc─âlzire.

├Än locuin╚Ťe sunt recomandate solu╚Ťiile de ├«nc─âlzire care nu afecteaza negativ calitatea aerului. Sunt recoamdate ├«nlocuirea solutiilor tehnice invechite de incalzire ╚Öi folosirea purificatoarelor de aer pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi calitatea aerului de la interior. Cea din urm─â solu╚Ťie poate fi util─â at├ót iarna, c├ót ╚Öi vara, ventila╚Ťia put├ónd fi o problema at├ót ├«n mijlocul sezonului de alergii, c├ót ╚Öi al celui rece. ├Än plus, unit─â╚Ťile cu compresor Inverter permit o operare eficient─â energetic ╚Öi, prin compara╚Ťie cu solu╚Ťiile conven╚Ťionale, r─âcesc mai rapid aerul vara ╚Öi ├«l ├«nc─âlzesc mai rapid ├«n zilele friguroase, f─âr─â a emite substan╚Ťe ce polueaz─â aerul. Sistemul performant monosplit ÔÇô compus dintr-o unitate interioar─â ╚Öi una exterioar─â ÔÇô poate fi folosit pentru a ├«nc─âlzi ├«n condi╚Ťii de p├ón─â la -10 grade Celsius, dar poate ╚Öi r─âci vara aerul la interior p├ón─â la temperaturi extreme, de 48 grade Celsius.

Ce trebuie sa faca aparatul de aer conditionat perfect?

Sa ofere atat functia de aparat de aer conditionat, dar sa si purifice aerul. Pe scurt, sa identifice microparticulele din aer, sa le ionizeze iar apoi sa le filtreze, așa cum face LG Dual Cool cu Purificator de Aer. Spre exemplu, LG Air Purifying System functioneaza pe un astfel de proces, combinand cele 2 functii. Sistemul de purificare încorporat în modelul LG Dual Cool (AP09RT/AP12RT) înlătură microparticulele printr-un proces succesiv de 3 etape ce utilizează Senzorul PM1.0, Pulverizatorul de Ioni și Filtrul de Praf Microscopic.

Pentru ├«nceput, senzorul detecteaz─â particulele de praf cu m─ârimea de p├ón─â la indexul PM1.0, precum ╚Öi alte particule d─âun─âtoare din aer. Apoi, pulverizatorul genereaz─â peste 5.000.000 de ioni negativi, ce se ata╚Öeaz─â acestor particule. ├Än final, filtrul de praf microscopic, ├«nc─ârcat electric pozitiv, filtreaz─â cu u╚Öurin╚Ť─â microparticulele mici ├«nc─ârcate negativ, inclusiv virusuri ╚Öi bacterii. Folosind principiul sarcinii electrostatice, sistemul LG filtreaz─â ╚Öi particule minuscule inhalabile (cu dimensiuni de p├ón─â la indexul PM0.3), ce pot cauza probleme respiratorii.

Calitatea aerului este monitorizata si afisata in timp real

Display-ul de Monitorizare a Calitatii Aerului din unitatea interioara (Indoor Air Quality ÔÇô IAQ) afi╚Öeaz─â situa╚Ťia din prezent ╚Öi progresul procesului de purificare a aerului prin intermediul unor pictograme care ├«╚Öi schimb─â culoarea tocmai pentru a ilustra puritatea aerului ambiental. Aflat pe panoul frontal al aparatului LG Dual Cool, display-ul simplu ╚Öi in cod de culori indic─â ├«n timp real calitatea aerului, fie c─â func╚Ťia de purificare este activ─â in acel moment sau nu.

Aparatele de aer condi╚Ťionat LG Dual Cool cu Purificator de Aer vor fi disponibile ├«n Romania ├«ncepand cu luna martie.