Aeroportul Iași va construi un nou parc fotovoltaic pentru a-și asigura independența energetică

Aeroportul Iași se pregătește să facă un pas semnificativ către independența energetică prin construirea unui nou parc fotovoltaic, de cinci ori mai mare decât cel deja existent. Inițiativa, coordonată de regia autonomă care administrează aeroportul, urmărește să reducă dependența de sursele tradiționale de energie și să contribuie la sustenabilitatea aeroportului pe termen lung.

Actualul parc fotovoltaic, inaugurat recent, a reprezentat un prim pas important, acoperind aproximativ un sfert din necesarul de energie al aeroportului. Cu toate acestea, în contextul fluctuațiilor puternice de pe piața energiei din ultimii ani, autoritățile aeroportuare consideră că extinderea și consolidarea infrastructurii fotovoltaice sunt esențiale pentru asigurarea unui viitor sustenabil.

Costând 900.000 de euro, parcul fotovoltaic existent a fost un proiect semnificativ pentru regiune, fiind singurul de acest gen din țară. Cu toate acestea, pentru a face față cerințelor în creștere și pentru a răspunde mai bine provocărilor energetice, aeroportul iași va demara un proiect mult mai ambițios.

Noul parc fotovoltaic va avea o capacitate de 5 MWh și va ocupa o suprafață de 5 hectare, fiind amplasat în apropierea celui existent. Finanțarea proiectului se va realiza prin accesarea unei finanțări nerambursabile, într-un efort de a minimiza costurile și de a maximiza impactul pe termen lung.

În plus, proiectul va contribui nu doar la asigurarea independenței energetice a aeroportului, ci și la reducerea emisiilor de carbon și la promovarea energiei regenerabile în regiune. Startul depunerii proiectelor pentru acest scop este programat pentru 23 aprilie, iar autoritățile aeroportuare sunt hotărâte să lucreze cu determinare și eficiență pentru realizarea acestui obiectiv strategic.

Descoperă oportunități de afaceri în domeniul centralelor fotovoltaice din România! Ești în căutarea proiectelor și șantierelor din domeniul energiei regenerabile care sunt în curs de desfășurare în țară? www.victa.ro îți oferă acces la astfel de oportunități de ofertare. Alătură-te platformei noastre pentru a explora proiectele în derulare din diverse locații și domenii de activitate precum energia regenerabilă.

SURSA ARTICOL