7 sfaturi utile pentru utilizarea centralelor termice pe lemne
|Atunci cand vorbim de alegerea celui mai bun sistem de incalzire pentru casa noastra, intervin mai multe aspecte care trebuie luate in considerare. Daca optati pentru centrala termica pe lemne sau daca vreti sa aflati mai multe despre acest sistem de incalzire, va invitam sa aflam impreuna care sunt sfaturile specialistilor din domeniu referitoare la acest subiect.
Astfel, pentru buna functionare a centralei termice pe lemne si pentru a evita aparitia unor evenimente nefavorabile, specialsitii Unical Gaz ne recomanda sa tinem cont de urmatoarele sfaturi:
- Camera centralei termice trebuie sa corespunda normelor si normativelor in vigoare: trebuie sa fie construita dintr-un material neinflamabil (ex: caramida, BCA), volumul acesteia sa fie de minim 18m3, sa aiba un geam normal (nu termopan) cu o suprafata corespunzatoare, usa acestei camere sa fie metalica, cu deschidere spre exterior. De asemenea, camera centralei termice trebuie sa aiba o suprafata suficienta mobilarii acesteia cu toate echipamentele din cadrul instalatiei termice, astfel incat in cazul unei avarii, interventia sa poata fi facuta in mod accesibil si in timp util.
2. Cosul de fum al centralei termice trebuie dimensionat in functie de caracteristicile tehnice ale centralei termice. Diametrul cosului de fum trebuie sa fie calculat astfel incat centrala termica sa poata avea tiraj dar nici sa fie supradimensionat, deoarece pierderile de caldura vor fi mai mari si astfel, centrala termica isi va diminua puterea de incalzire. Conform normativelor, cosul de fum ar trebui sa depaseasca cu 1m coama casei, sau daca in vecinatate exista un alt imobil mai inalt decat locuinta dvs, atunci sa depaseasca cu 1m coama acestuia. Toate acestea sunt necesare pentru ca fumul degajat in urma arderii lemnului sa afecteze cat mai putin persoanele care se afla in imobil sau in vecinatatea acesteia.
3. Instalatia termica trebuie sa aiba anumite echipamente care sa confere siguranta in exploatare. La orice centrala termica pe lemne, indiferent daca este clasica sau cu gazeificare, trebuie sa avem urmatoarele echipamente de siguranta: 2 supape de siguranta, vas de expansiune, pompa de circulatie, pompa de recirculare sau ventil de recirculare intre tur si retur, serpentina de racire si ventil de descarcare la supra-temperatura. Totusi, aceste echipamente nu ofera o siguranta deplina, deoarece poate aparea o problema in cazul in care se intrerupe curentul electric de la retea si pompele, respectiv hidroforul / pompa de put nu vor putea functiona, acestea functionand cu curent electric. In acest caz, recomandam ca si instalatia electrica sa aiba elemente de siguranta, adica o protectie impotriva penelor de curent. Exista mai multe variante de protectie a echipamentelor centralei termice pe lemn in cazul penelor de curent: generator electric pe benzina / motorina sau o sursa de curent – UPS (uninterruptible power supply) care sa fie cuplata la o baterie.
4. Centrala termica trebuie curatata periodic de cenusa care rezulta in urma arderii lemnului pentru a evita functionarea acesteia necorespunzator, fapt ce poate duce la aprinderea acesteia mai dificila datorita lipsei sau insuficientei aerului de ardere. Pe peretii centralei termice, datorita lemnului folosit, care are o umiditate ridicata (peste 20%), se poate face condens care sa antreneze reziduurile rezultate in urma arderii lemnului si formarea pe peretii acesteia a gudronului (in special la centralele pe lemne cu gazeificare). Acest gudron se recomanda a fi curatat periodic cu peria de sarma cu care de obicei vine in dotare centrala termica).
5. In procesul de ardere al combustibilului la centrale termice pe lemne se producgudroane si condens, care au un caracter deosebit de acid, asupra corpului centralei termice indiferent de material – tabla sau fonta. Pentru diminuarea acestui efect centrala termica pe lemn trebuie sa functioneze la temperaturi ridicate 80-90 grade celsius ,iar temperatura pe returul centralei trebuie sa fie 60-65 grade celsius,pentru asigurarea acestei temperaturi ridicate pe returul centralei termice pe lemne este obligatoriu folosirea echipamentelor automate care pot asigura temperatura de 60-65 gr – pompa laddomat, regumat oventrop, termoventil, pompa de bay-pass.
6. Incheiati un contract de service cu o firma specializata, contract care sa includa 2 vizite / verificari anuale: una inainte de inceperea perioadei friguroase si una dupa trecerea iernii. Garantia este valabila daca centrala termica este instalata de catre o firma autorizata ISCIR conform prescriptilor tehnice, iar punerea in functiune/ (PIF) autorizarea de functionare este facuta de catre o firma autorizata ISCIR care si este agreeata de catre firma producatoare a centralei termice daca centrala termica pe lemne este montata cu tanc de acumulare ( puffer) se obtine o reducere a combustibilului cu 20-30%,va creste durata de viata a centralei termice si a cosului de fum.
7. Achizitionati un detector de monoxid de carbon cu semnalizare acustica, pentru a nu risca intoxicarea cu fum. De asemenea, este bine sa aveti si un stingator de incendiu de mana.
Articol scris in colaborare cu specialistul Unical Gaz, d-l Calin Vintan.
Vrei sa fii la curent cu inovatiile si cele mai bune solutii din domeniul instalatiilor?
Citeste ultimul numar al revistei digitale InstalFocus si urmareste AICI produsele din categoria instalatiilor termice recomandate de specialistii InstalFocus.