5 lucruri pe care trebuie sa stii inainte sa cumperi becuri cu LED
|Achizitionarea unui bec led difera fata de achizitionarea unui bec incandescent. Un bec incandescent este un dispozitiv simplu ce contine un filament. Acesta produce o lumina constanta cu aceleasi caracteristici. In ceea ce priveste becurile cu LED, acestea sunt cu mult mai complicate. Culoarea lor vine de la un invelis de fosfor, care se aplica in timpul fabricarii, si produce diferite umbre de culoare dupa finalizarea produsului.
De asemenea, daca becul cu LED nu este fabricat corespunzator, acesta nu o sa atinga o eficienta maxima asteptata de la un bec LED( o sa foloseasca o putere mai mare si va produce o lumina mai slaba). Mai departe, daca elementele interioare atasate led-ului nu extrag eficient caldura degajata, viata becului LED se va micsora dramatic.
Specialistii NETVOLT ne arata care sunt cele 5 lucruri la care sa ne uitam inainte sa luaam decizia de a cumpara corpuri sau surse cu LED, pentru a asigura o culoare atragatoare si consistenta, o viata indelungata si o eficienta maxima.
1.O culoare minunata: Care este CRI( Index de redare a culorilor) al becului cu LED?
Indexul de redare a culorilor se poate traduce prin abilitatea unei surse de lumina sa reproduca culoarea unui obiect pe care il lumineaza fara alte fluctuatii, in comparatie cu o sursa normala de lumina.
CRI-ul are o scara de la 1 pana la 100, 100 fiind cel mai bun scor.(lumina solara).
Corpurile stradale de culoare galbena pe care le vedeti pe toate strazile, au un index de 49. Motivul pentru care nu suntem fanii tuburilor fluorescente, se datoreaza indexului pe care il au, acesta fiind intre 60 – 70, si sunt foarte slabe cand vine vorba de reproducerea culorilor.
Majoritatea becurilor cu LED sunt putin mai jos de 80. Pana acum cel mai mare index a putut fi inregistrat de un bec LED la 92.
2. Tot de culoare vorbim: Becurile cu LED produc o culoare consistenta?
Inca o diferenta intre becurile cu LED cu o calitate crescuta si cele cu o calitate slaba o consta consistenta temperaturii de culoare. Daca de exemplu vrei sa schimbi iluminatul intr-un apartament, cu 10 becuri pe LED atunci este foarte important ca toate cele 10 becuri sa produca aceasi culoare „alba”.
Circuitele ce alcatuiesc un LED de o inalta calitate ajusteaza lumina pentru a asigura o temperatura de culoare consistenta pe o perioada mai lunga de timp. Deci verifica sa vezi care este temperatura de culoare a becurilor cu LED si cumpara aceleasi becuri pentru toata incaperea.
3. Directia: Becul cu LED va directiona lumina acolo unde am nevoie?
Spre deosebire de becurile incandescente, care au un filament care emit lumina la 360°, LED-ul este un mic circuit semiconductor, care prin natura lui emite lumina doar intr-o singura directie. Producatorii de becuri LED, pozitioneaza o lentila deasupra circuitului pentru a subtia sau mari lumina emisa.
Diferenta dintre becurile incandescente, rezulta ca cele cu LED vin cu o raza specifica de actiune. Acum depinde de ce spot luminos ai nevoie, sa fie la 10° sau pe o raza mai mare sa zicem de 60° sau ai nevoie de un LED care sa imite un bec incandescent, mereu sa te uiti la raza de actiune inainte sa cumperi becurile cu LED.
4. Viata mai indelungata: Becul are un Sistem de management termic eficient?
Majoritatea producatorilor de LED-uri reusesc sa obtina aproximativ 50,000 de ore sau chiar mai mult. Becurile cu LED au acest potential sa dureze atat de mult, acest lucru este adevarat doar daca legatura LED-ului este conceputa sa atraga si sa indeparteze eficient caldura degajata de LED. Majoritatea cred ca tehnologia LED nu produce deloc caldura. Acest lucru nu este adevarat.
LED-urile produc o cantitate mica de caldura, dar pe suprafata LED-ului unde lumina este produsa, caldura este destul de intensa. Un producator bun de becuri cu led care foloseste LED-uri de 5W sau mai mult, introduce o piesa metalica cu caneluri pentru racire, facand parte din constructia LED-ului.
5. Reglarea starii: Poate fi reglata intensitatea unui LED?
Nu toate ledurile au aceasta caracteristica sa fie estompata intensitatea luminii sau dimabili. Inainte sa cumperi un bec cu LED, intreaba agentul de vanzari daca este dimabil. Daca raspunsul este „da”, atunci trebuie sa te asiguri ce fel de variator sa folosesti. Unele becuri cu LED pot fi dimabili cu un variator incandescent standard. Altele au nevoie de un variator magnetic. Si sunt si care necesita variatoare electronice sau cele folosite la starterele fluosforescente.
Asigura-te ca o sa cumperi becurile cu LED de la persoane cu vasta experienta in domeniu care te vor indruma sa achizitionezi cele mai potrivite becuri sau corpuri cu LED si cu variatoare corespunzatoare.
Ai nevoie de inspiratie pentru cautarea iluminatului cu LED perfect pentru casa ta?
Inspira-te de aici: https://www.materialeelectrice.ro/led