Transelectrica și partenerii săi strategici pregătesc terenul pentru o linie de înaltă tensiune în curent continuu în România

Compania naţională de transport a energiei electrice, Transelectrica (simbol bursier TEL), a făcut un pas important în direcţia consolidării infrastructurii energetice din România prin semnarea unui memorandum de înţelegere cu Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam SAS, E-Infra (Electrogrup Infrastructure) şi Fluro Transworld. Acest memorandum vizează realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o linie de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) şi a staţiilor de conversie pe teritoriul României.

Proiectul a atins un nou prag în data de 16 octombrie 2023, când a fost depus de către CNTEE „Transelectrica” S.A. şi MAVIR, operatorul de transport al energiei electrice din Ungaria, în calitate de promotori. Obiectivul principal este includerea acestuia în Planul de 10 ani de dezvoltare a Reţelelor (TYNDP) pentru ediţia din 2024. După verificarea condiţiilor de eligibilitate stabilite de ENTSO-E (Asociaţia Operatorilor de Transport de Energie Electrică din Europa), proiectul va intra într-o etapă crucială de analiză a beneficiilor şi a costurilor la nivel european.

Raportul publicat de Transelectrica la Bursa de Valori Bucureşti subliniază importanţa acestui proiect pentru dezvoltarea infrastructurii energetice regionale. Procesul de analiză la nivel european, desfăşurat în cadrul ENTSO-E, va implica aplicarea unitară a metodologiilor şi scenariilor stabilite pentru estimarea evoluţiei viitoare a producţiei şi consumului de energie electrică în Europa.

Cu o capitalizare bursieră de 2,1 miliarde de lei, Transelectrica a înregistrat o creştere semnificativă în valoarea acţiunilor în 2023, acestea crescând cu 34% în tranzacţii de 80 milioane de lei. În comparaţie, indicele principal BET a înregistrat o creştere de 22%.

Pentru cei care doresc să fie la curent cu proiectele de infrastructură energetică platforma Victa.ro oferă oportunități valoroase pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și pentru a explora proiecte promițătoare din județul tău.

SURSA ARTICOL