Romulus Badea: În cel mult cinci ani, n-o să mai avem în țară instalatori români

Piața muncii din România se confruntă cu un fenomen ce a avut loc, în trecut, și în Vestul Europei, spune Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. Angajatorii aduc muncitori din țările non-UE de nevoie, deși ar prefera să lucreze cu românii: ar avea costuri mai mici, s-ar confrunta cu mai puțină birocrație, comunicarea ar fi mai bună și nu ar mai exista diferențe culturale.

Badea a menționat că aducerea de muncitori străini este necesară întrucât există o lipsă acută de forță de muncă în anumite sectoare, precum construcțiile, agricultura și industria alimentară.

„Am spus că, în cinci ani, cei care ne vor schimba țevile în casă vor fi din Asia sau Africa. Evoluția îmi arată că s-ar putea întâmpla mai repede. Este un fenomen care ia amploare, ca un bulgăre care a început deja să se rostogolească și doar va crește”, crede Romulus Badea.

Cu toate acestea, el a subliniat că muncitorii străini trebuie să fie tratați cu respect și să li se asigure condiții de muncă și de viață decente.

„Sunt din ce în ce mai multe solicitări pentru recrutări în fabrici, de exemplu, lucrători de linie, ambalare. În plus, crește nivelul de specializare al oamenilor. Dacă în 2017, 2018, oamenii cereau în general muncitori necalificați, începem să primim cereri pentru ingineri, electricieni foarte specializați, instalatori, sudori foarte specializați. Crește nivelul de complexitate al muncii care este încredințată acestor muncitori străini”, spune Romulus Badea.

Conform datelor monitorizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în 2023 au fost identificate 1424 proiecte de tip Utilități la nivel național. Solicită un demo gratuit VICTA.ro și ofertează la șantiere de interes.

Surse: victa.ro și romania.europalibera.org