România în căutarea unei infrastructuri de gaze mai extinse: ENGIE pune în joc 1,46 miliarde lei

Distribuitorul de gaze ENGIE (Distrigaz Sud Rețele) a lansat o licitație în valoare de 1,46 miliarde lei pentru lucrări de mentenanță, reabilitare și extinderea rețea de gaze în aproape toate județele din jumătatea de sud a țării, care este aria sa de distribuție.

Licitația se face pe 5 loturi, primul fiind pentru județele Brașov și Covasna, cu o valoare de 140.004.612 lei fără TVA.

Puțin peste 30% din totalul numărul de gospodării sunt legate la sistemul de gaze.

Distribuitorul oferă și modul de lucru cu prestatorul, adică ce așteaptă, prin contractul de prestări servicii, de la el. Astfel, ca exemplu, pentru o lucrare de 2.200 metri termenul de realizare a comenzii este de 5 luni care se  compune din = 4 luni (termen execuție) + 1 lună (termen obținere autorizație de spargere, avize, anunt începere primărie și ISC) și curge de la data ordinului de începere a lucrării  (care este dat în maxim 10 zile lucrătoare de la data emiterii comenzii) până la data finalizării lucrărilor, fără a include durata operațiunilor de  cuplare.

În România, există circa 3 milioane de consumatori de gaze, gospodării, firme, instituții. Doar puțin peste 30% din totalul numărul de gospodării sunt legate la sistemul de gaze. Spre comparație, vecinii unguri au 90% din gospodării branșate la gaze.

Peste 640 proiecte în derulare de extindere a rețelei de gaze în România

Potrivit datelor furnizate de Victa.ro, singura asistentă virtuală de ofertare la șantiere, aproximativ 645 de proiecte care implică lucrări de mentenanță, reabilitare și extinderea rețea de gaze, în România.

Această cerință a condus la evaluarea unor șantiere cu o suprafață totală de 448356 metri pătrați, estimată la valoarea de 13.94 miliarde de lei.

Harta de mai jos ilustrează situația la nivel național a proiectelor care implică lucrări de mentenanță, reabilitare și extinderea rețea de gaze în aproape toate județele din țară:

Sursa articol: https://constructfocus.ro/ și https://victa.ro/app/