Recomandări pentru întreținerea chimică a panourilor solare

Instalațiile termice care utilizează energiile regenerabile sunt din ce în ce mai prezente în peisajul cotidian. Pe fondul creșterii continue a prețului combustibililor convenționali, acestea oferă o soluție pentru scăderea costurilor de producție a energiei termice necesare încălzirii spațiului sau producției de apă caldă de consum. Printre cele mai eficiente sisteme alternative se regăsesc instalațiile de panouri solare. Proiectate, montate și întreținute corespunazător, acestea își pot aduce un raport termic semnificativ prin generarea de energie aproape gratuit.

Având o experiență de peste 20 de ani în domeniul chimic, precum și o divizie autorizată ISCIR și specializată în tratamentul chimic al instalațiilor, LABOREX a dezvoltat,  în cadrul gamei de produse CHEMSTAL, o serie de antigeluri și agenți de curățare pentru exploatarea și întreținerea eficientă a panourilor solare, astfel încât să asigure randamentul energetic optim, rezistența la îngheț, protecția anticorozivă și termică a elementelor constructive.

Antigel special pentru sistemele solare

În exploatarea instalațiilor de panouri solare, unul din cei mai importanți factori este fluidul utilizat în circuit. Regimul termic de funcționare al acestor sisteme este caracterizat atât prin valori ridicate, chiar peste 150°C, la care pot ajunge în perioadele însorite din vară, cât și prin expunerea la temperaturi negative în sezonul rece. În aceste condiții, pentru o bună funcționare a echipamentelor, este absolut necesară utilizarea unui agent termic special.

La încărcarea instalațiilor care folosesc panouri solare plane sau cu tuburi vidate, se recomandă utilizarea produsului SOLAR PROTECT® S45. Acesta este un fluid termic pe bază de propilenglicol ce asigură atât protecția la îngheț a circuitelor termice până la temperaturi de -28°C, cât și funcționarea sistemului la temperaturi de până la 170°C. Produsul permite încărcarea rapidă a instalațiilor fiind gata preparat pentru utilizarea în circuitele solare.

Pentru aplicațiile unde se dorește un nivel particular de protecție la îngheț, iar condițiile de funcționare necesită un punct ridicat de fierbere, se poate utiliza antigelul concentrat SOLAR PROTECT®. Și acesta este un produs pe bază de propilenglicol, compus deosebit de stabil, ce permite protecția la îngheț a circuitelor termice până la valori de -36°C, putând asigura funcționarea sistemului chiar și la temperaturi de peste 180°C.

Ambele produse conțin un mix de aditivi, inhibitori de coroziune și antispumanți care protejează elementele din instalație, prelungind, astfel, durata medie de exploatare a acestora. De asemenea, sunt biodegradabile și prezintă un risc scăzut de toxicitate, glicolul folosit având calitate alimentară.

Soluție pentru curățarea sistemelor solare

Înainte de prima încărcare cu antigel a sistemului solar, se recomandă o curățare a instalației în vederea înlăturării impurităților mecanice rezultate în urma procesului de instalare (urme de materiale folosite la lipire, resturi de elemente de etanșare, șpan din tăiere, etc.). Ulterior, ca urmare a utilizării incorecte a circuitului solar (folosirea unui antigel necorespunzător, supraîncălziri repetate, etc.), se poate constata prezența unor depuneri rezultate ca urmare a descompunerii fluidului termic. Acestea scad randamentul panourilor și alterează circulația din sistem, putând deteriora echipamentele.

În situațiile anterior menționate, poate fi utilizat agentul de curățare CLEANEX® SOLAR. Acesta este o soluție acidă destinată curățării depunerilor de impurități, oxizi și a mâlurilor formate în circuitele instalațiilor solare, caracterizate prin temperaturi ridicate de lucru, care favorizează descompunerea antigelurilor și formarea de depuneri. CLEANEX® SOLAR este aditivat cu inhibitori de coroziune care asigură protecția elementelor din fier, cupru, inox și aluminiu. Se folosește în concentrație de 20-50%, în funcție de depunerile prezente, prin recircularea în circuit.

Pentru gama completă de produse, accesați: www.chemstal.ro.

Pentru o ofertă de preț personalizată completați formularul de mai jos: