Program pilot: Panouri fotovoltaice și pompe de căldură la zece blocuri din București

Programul pilot, desfășurat de Primăria Sectorului 1, permite încălzirea locuințelor în sezonul rece și furnizarea de apă caldă menajeră pe toata perioada anului. Blocurile sunt situate în cartierul Aviației, o zonă afectată de lipsa repetată a energiei termice, scrie moneybuzz.ro.

Sistemul reduce costurile de încălzirea a locuinței și reduce poluarea cauzată de centralele individuale și alte surse de încălzire.

Pentru asigurarea energiei termice la o scară de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 lei. Costul pentru fiecare apartament de 15.000 lei, iar Primăria își propune să acopere 90% din sumă.

Există două modalități de folosire a sistemului, iar fiecare asociație de proprietari va avea posibilitatea de a alege:

Varianta 1: acesta poate să fie folosit gratuit, iar energia produsă de sistemele solare, și doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la rețeaua națională de distribuție de energie electrică.

În această situație, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

Varianta 2: sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului.

În cazul acesta, sistemul preia toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica și completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând și de oricâte ori se dorește, prin apăsarea unui singur buton.În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din rețeaua energetică națională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Mai mult, timp de cel puțin opt luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociație.

Sursă: moneybuzz.ro