Noul parc eolian din zona Hârlău, evaluat la 80 de milioane de euro


În primăvara viitoare, va începe construcția parcului eolian din zona Hârlău, după ce consilierii locali au aprobat recent planul urbanistic zonal și se așteaptă ca autorizația de construire să fie emisă până la finalul acestui an. Proiectul, evaluat la 80 de milioane de euro, are implicarea grupului francez SOLVEO Energies, iar firma ACK Pașcani, condusă de fostul senator Florin Constantinescu, se ocupă de avizarea și autorizarea investiției. Aceeași companie a facilitat și investiția similară de la Ruginoasa, realizată de către multimiliardarul ucrainean Rinat Ahmetov.

Noul parc eolian, asemănător celui de la Ruginoasa, va fi dezvoltat în jud. Iași, cu o investiție de 80 de milioane de euro. Proiectul SOLVEO, similar cu cel din Ruginoasa, prevede instalarea inițială a 6 turbine (cu o capacitate de 40 MW), urmate de încă 2-3 turbine, aducând capacitatea totală a parcului la 60 MW, aceeași ca la Ruginoasa. Este notabil faptul că investiția la Ruginoasa a atins suma de 104 milioane de euro.

Amplasarea primelor 6 turbine ale parcului eolian

SOLVEO Energies, specializată în producția de energie verde prin parcuri fotovoltaice și eoliene, a operaționalizat aproape 300 de capacități de producție de energie verde, în special în Franța. Grupul francez s-a interesat de Iași acum peste 10 ani, dar reglementările legale naționale au împiedicat investițiile eoliene pentru aproape un deceniu. Conform investitorului, proiectul actual prezintă diferențe semnificative față de cel din 2010, având un număr mai mic de turbine (9 în loc de 16), dar cu o capacitate mai mare (6,6 MW). Amplasamentul este în intravilanul Hârlău, iar documentația indică o producție estimată între 6,059 GWh/an și 7,496 GWh/an. Turbinele planificate, de tip Siemens Gamesa, vor avea o înălțime a turnului de 100 de metri și o înălțime maximă totală de 185 de metri, cu un diametru al rotorului de 170 de metri.

Pentru cei care doresc să fie la curent cu proiectele de energie solară platforma Victa.ro oferă oportunități valoroase pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și pentru a explora proiecte promițătoare din județul tău.

SURSA ARTICOL