Ministrul Mediului, Mircea Fechet: Taxa pe energie solară, o ipoteză pentru 2026

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a negat vehement existența discuțiilor privind o presupusă „taxă pe soare”, precizând că nici în cadrul Ministerului Mediului și nici în Guvern nu s-au purtat astfel de discuții. Cu toate acestea, surse neconfirmate indică posibila apariție a unei astfel de taxe în 2026. Mai multe asociații și jurnaliști au aflat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar pregăti infrastructura necesară pentru această taxă încă din 2024.

Fechet a subliniat importanța promovării producției de energie verde la nivel individual, exprimându-și speranța că acest trend va continua până când fiecare gospodărie din România va avea propriul panou solar. Referindu-se la programul Casa Verde, ministrul Mediului a confirmat intenția de a aloca un buget record pentru anul 2024, în valoare de două miliarde de lei, care va fi destinat investițiilor în panouri fotovoltaice.

În ceea ce privește pragul de 8% menționat în discuție, Fechet a recunoscut că există o lipsă de claritate și că există anumite praguri care, odată atinse, ar putea avea consecințe asupra prosumatorilor. Totuși, în lipsa informațiilor despre componența viitorului guvern din 2026, este dificil de anticipat ce se va întâmpla.

Despre programul Casa Verde pentru anul 2023, Fechet a recunoscut că au existat întârzieri, dar a asigurat că, odată aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), celelalte 70.000 de beneficii vor fi validate rapid. Propunerea pentru bugetul din 2024 rămâne similară cu cea din 2023, respectiv 20.000 de lei pentru fiecare familie care dorește să beneficieze de panouri solare.

În ceea ce privește condițiile de participare la program, Fechet a explicat că se dorește flexibilizarea acestora, permițând instalarea panourilor fotovoltaice și pe alte case decât cele în care locuiește solicitantul, cu acordul vecinilor și cu dreptul de folosință al acoperișului respectiv. Astfel, programul își propune să fie mai accesibil și să permită mai multor persoane să se alăture inițiativei de producție de energie verde.

SURSA ARTICOL