Investiții de peste 11 milioane de lei finalizate în decembrie: Pecica reduce cu 50% costurile de încălzire prin sistemul geotermal

Proiectul de încălzire cu apă geotermală din Pecica va fi finalizat în decembrie, după întârzieri și provocări financiare. Administrația locală a obținut o nouă finanțare europeană de 11 milioane de lei, completând fondurile inițiale, pentru a încheia lucrările ce vor permite încălzirea a 13 clădiri publice. Sistemul va reduce costurile de încălzire cu 50%, cu planuri de extindere către alte clădiri publice și rezidențiale în viitor.


Proiectul de încălzire cu apă geotermală din orașul Pecica urmează să fie finalizat în luna decembrie, după o serie de întârzieri și provocări financiare. Administrația locală a reușit să obțină o nouă linie de finanțare europeană, în valoare de aproximativ 11 milioane de lei, pentru a finaliza lucrările, după ce proiectul inițial, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, a întâmpinat dificultăți și a folosit doar 14 milioane din cele 25 de milioane de lei disponibile.

Primarul orașului, Petru Antal, a declarat că noua finanțare provine din Programul de Dezvoltare Durabilă, iar contractul urmează să fie semnat între reprezentanții locali și cei ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Proiectul a fost împărțit în două faze, iar lucrările sunt aproape de finalizare, cu rețelele de conducte și forajele deja realizate, iar centrala în curs de montare. Următorul pas va fi conectarea clădirilor publice la sistemul de încălzire geotermală, proces care ar trebui să se încheie în decembrie.

Sistemul centralizat va încălzi 13 clădiri publice, inclusiv școli și grădinițe, iar primarul Antal a depus deja o cerere de finanțare pentru reabilitarea unui puț din anii 1980, ceea ce va permite extinderea sistemului la alte opt clădiri publice, inclusiv baze sportive. Acest proiect suplimentar necesită o finanțare de un milion de euro și este parte dintr-un program european transfrontalier.

Prin implementarea acestui sistem de încălzire cu apă geotermală, costurile de încălzire a clădirilor publice din Pecica vor scădea cu 50%. Deși în prezent doar 13 clădiri vor beneficia de acest sistem, primăria are planuri de extindere pentru a include și clădirile rezidențiale, în special blocurile, în următorii cinci ani.

Dacă dorești să ofertezi la proiecte și șantiere care se construiesc în România, poți găsi astfel de oportunități pe platforma VICTA.ro. Aceasta este o resursă utilă pentru identificarea și accesarea proiectelor de construcție aflate în desfășurare.

SURSA ARTICOL