În România se va construi un parc fotovoltaic cu o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă

În conformitate cu un anunț făcut de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în România va fi dezvoltat un parc fotovoltaic de amploare, care va avea o capacitate de producție mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă. Acest proiect uriaș va implica implementarea unui sistem de panouri solare pentru generarea de energie electrică.

Potrivit ANRE, parcul fotovoltaic planificat va fi construit în România și va avea o capacitate de producție energetică impresionantă. Detaliile exacte cu privire la amplasamentul și dimensiunea exactă a parcului nu au fost încă dezvăluite. Cu toate acestea, se anticipează că acesta va depăși în putere un reactor de la centrala nucleară de la Cernavodă, care este una dintre cele mai mari surse de energie din țară.

„Am văzut, de când am ajuns la ANRE, o cerere pentru autorizaţie de înfiinţare – cred că este cea mai mare de până acum, un parc fotovoltaic de aproximativ 1.050 de MW, este doar un exemplu pe care vi-l dau pentru a sublinia apetitul investitorilor de a redeveni jucători pe această piaţă. 1.050 de MW, un singur parc fotovoltaic, o investiţie foarte mare; înseamnă o putere instalată mai mare decât un reactor de la Cernavodă, care se va construi în România. De ce echipamente şi de ce nivel de echipamente va avea nevoie pentru a fi realizată această investiţie? Şi pentru a nu muta dependenţa de la gazul natural rusesc către echipamente produse în alte părţi ale lumii – cred că foarte important pentru România este să avem o fabrică de panouri fotovoltaice care să deservească piaţa de aici” a spus Niculescu, la cea de-a IV-a ediţie a Romanian Solar Summit 2023, potrivit Agerpres.

În România, în ultimele 5 luni am identificat cu ajutorul Victa.ro un potențial de ofertare de 81.937panouri fotovoltaice în 437 de proiecte cu finanțare publică.

Surse: victa.ro și digi24.ro