Hidroelectrica finalizează retehnologizarea Hidroagregatului nr. 5 de la CHE Stejaru: Situația proiectelor hidrotehnice din România, conform Victa

Hidroelectrica a anunțat încheierea lucrărilor de retehnologizare a Hidroagregatului nr. 5 (HA5) din Centrala Hidroelectrică Stejaru, marcând un pas important în modernizarea uneia dintre cele mai mari hidrocentrale din România. În urma modernizării, puterea instalată a HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, consolidând capacitatea de producție a centralei. Investiția totală în retehnologizarea acestui hidroagregat și a instalațiilor conexe s-a ridicat la 61,7 milioane de lei, din care 51,5 milioane de lei au fost alocate exclusiv lucrărilor pentru HA5.

Proiectul a fost realizat de Hidroserv, compania subsidiară Hidroelectrica, care deține o experiență de peste 55 de ani în sectorul hidroenergetic. Retehnologizarea HA5 urmează unui proces similar desfășurat în 2020, când Hidroagregatul nr. 6 (HA6) a fost modernizat, ajungând de asemenea la o putere instalată de 54,126 MW.

Centrala Hidroelectrică Stejaru, care avea inițial o capacitate instalată de 210 MW, se află în plin proces de modernizare. Acesta implică înlocuirea echipamentelor vechi cu tehnologii de ultimă generație. Odată cu punerea în funcțiune a HA5 și HA6, puterea totală a centralei a crescut la 218,25 MW. În viitor, aceasta va continua să crească prin retehnologizarea celor patru turbine Francis verticale, fiecare având în prezent o putere de 27,5 MW.

„Finalizarea lucrărilor pentru HA5 este un moment important în procesul nostru de modernizare și eficientizare a capacităților de producție. Acest proiect confirmă angajamentul Hidroelectrica de a investi în infrastructura energetică strategică a României, utilizând tehnologii avansate pentru a asigura performanță, fiabilitate și sustenabilitate. Creșterea capacității HA5 întărește poziția Hidroelectrica ca lider în energia verde din România și contribuie direct la securitatea energetică națională”, a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

La rândul său, Bogdan Badea, CIO al companiei, a evidențiat importanța strategică a CHE Stejaru. „Suntem mândri de progresul lucrărilor de investiții care contribuie la securizarea portofoliului Hidroelectrica și la continuitatea producției de energie verde. Prin adoptarea celor mai noi tehnologii, ne asigurăm că echipamentele centralei intră într-un nou ciclu de viață și exploatare”, a afirmat acesta.

Despre Centrala Hidroelectrică Stejaru

Cunoscută și sub denumirea de Hidrocentrala „Dimitrie Leonida”, CHE Stejaru este amplasată pe râul Bistrița, la 15 km de Barajul Izvoru Muntelui. Construcția sa a început în anii 1950, iar centrala a devenit funcțională în 1960. Este cea mai mare hidrocentrală din România.

Barajul Izvoru Muntelui, parte integrantă a infrastructurii, este realizat din beton și are o înălțime de 127 metri și o lungime de 435 metri. Lacul Bicaz, lacul de acumulare format de acest baraj, este cel mai mare lac artificial din România, având un volum de 1,230 milioane de metri cubi și o suprafață de 32,6 km².

Alte proiecte hidrotehnice în România

Conform datelor Victa, România are în derulare 74 de proiecte hidrotehnice, în 2024, aflate în diferite stadii de construcție. Valoarea totală a investițiilor este estimată la 3,94 miliarde de lei, finanțarea fiind în principal publică. O excepție notabilă este un proiect din Turda, în faza de construcție, pentru realizarea unui rezervor de incendiu, cu o valoare de 1,5 milioane de lei. Aceste proiecte sunt esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii hidrotehnice și pentru securitatea energetică a țării.

Rezervor de incendiu, Turda

SURSA ARTICOL: https://www.economica.net/ și https://victa.ro/