Gaz pentru gatit, termoficare pentru incalzire si dus in loc de baie in cada. Numitorul comun al romanilor: economie

Eurostat trage un semnal de alarma in ceea ce priveste gradul de indatorare al romanilor, printr-un raport in care ne informeaza ca un procent destul de mare (40%) din veniturile romanilor ajung in contul ratelor, chiriilor, cheltuielilor de intretinere si altor facturi. In conditiile in care preturile ridicate pentru chirii si locuinte obliga o multime de persoane sa faca un compromis in ceea ce priveste gradul de indatorare si sa plateasca sume mari doar pentru o locuinta, romanii au inceput sa acorde mai multa atentie segmentelor care le permit totusi sa economiseasca.

Descopera produse cu eficienta energetica ridicata pe ARHISPEC!

Investitiile in produse  cu eficienta energetica mai ridicata si durata de viata mai mare, chiar daca presupun o cheltuiala mai mare in prima faza, au inceput sa castige teren. Unul dintre exemplele concrete care vin sa confirme acest lucru este inlocuirea becurilor cu incandescenta de cele cu LED.

6 din 10 romani sunt preocupati de costul facturilor la energie

Un studiu realizat pe un esantion de 800 de proprietari de locuinte din Romania arata ca peste jumatate dintre consumatorii casnici (58%) sunt preocupati de consumul de energie.

Statisticile au dezvaluit ca, in lunile de iarna, 1 din 4 romani s-a aflat in situatia de a imprumuta bani de la familie/prieteni/institutii financiare pentru a-si achita factura la incalzire. De asemenea, 20% dintre respondenti au declarat ca au avut certuri cu privire la modificarea temperaturii din locuinta. Urmatorul motiv de conflict a fost legat de becurile aprinse din casa si de folosirea electrocasnicelor, iar o parte din respondenti au mai declarat ca mai apar conflicte legate de baie sau dus, mai ales dimineata.

Asadar, trendul de a construi verde folosind materiale cu eficienta energetica ridicata este perfect justificat, in conditiile in care costurile pentru energie sunt in continua crestere.

Preferintele bucurestenilor in mterie de energie

Cu toate ca intentiile sunt acolo, un studiu care a vizat exclusiv locuitorii capitalei a relevat ca peste 50% dintre bucuresteni si-ar dori sa faca mai multe economii la energie, dar marturisesc ca nu stiu cum.

Studiul mai releva si cateva dintre preferintele bucurestenilor in materie de consum de energie. Desigur, in unele cazuri „preferinta” este mai degraba o situatie a carei schimbare presupune investitii destul de mari si este acceptata ca atare (referire aici la trecerea de la sistemul public de termoficare la incalzire centrala).

Mai jos va prezentam cateva statistici interesante despre comsumul de apa si energie termica:

ENERGIE TERMICA

  • 65% dintre bucuresteni isi incalzesc locuintele prin intermediul sistemului public de termoficare
  • Pe timp de vara, numai 37% dintre bucuresteni isi racesc locuinta
  • Temperatura optima pentru cei care isi racesc locuinta pe timp de vara este aproximativ 20 de grade
  • Peste jumatate dintre bucuresteni considera factura de incalzire un cost major
  • Femeile fac economie de energie mai mult decat barbatii – in topul modalitatilor de economie: stingerea becurilor cand nu e nevoie de ele
  • 54% din persoanele intervievate folosesc becuri LED
  • Peste 90% dintre bucuresteni folosesc gaze pentru a gati

Afla aici santierele care au nevoie de produse pentru instalatii eficiente energetic!

CONSUM DE APA

  • 84% dintre bucuresteni au apometre instalate, iar apa calda este furnizata direct de la sursa de alimentare cu apa
  • 76% dintre cei intervievati au spus ca economisesc apa din motive financiare
  • 82% dintre bucuresteni pornesc masina de spalat doar cand este plina
  • Dusul e preferat de majoritatea, iar durata medie a acestuia nu depaseste 10 minute
  • Doar 12% dintre bucuresteni prefera sa faca baie in cada plina cu apa

Materiale eficiente energetic, la preturi de producatori, gasiti AICI!
Iar santierele care au nevoie de produse pentru instalatii sunt la un CLICK distanta!