Drumul spre sustenabilitate in sectorul industrial prin tehnologia de racire ecologica – Breezeair
|Conform Agenției Internaționale pentru Energie, instalatiile de climatizare consumă aproximativ o cincime din totalul energiei electrice ale clădirilor din întreaga lume si 10% din consumul total de energie electrică, prevazand o creștere bruscă până în 2050 , cand ar putea deveni principala sursă de consum de energie electrică.
In cazul constructiilor industriale, din cauza volumelor mari si sarcinilor termice specifice, instalatiile de racire sunt consumatori uriasi de energie.
Pentru a obține eficienta energetica si conditii optime de temperatura în domeniul industrial, solutiile tehnice pentru instalatiile de racire trebuie fundamental regandite si adaptate in asa fel incat să îndeplinească cerințele stabilite de normele europene pentru următorii 20 de ani cu privire la reducerea consumurilor energetice si a amprentei de carbon.
In drumul spre atingerea obiectivelor climatice, legislația pune din ce în ce mai multă presiune asupra sectorului industrial să acționeze în direcția sustenabilității.
Pentru proiectanții de instalatii, optimizarea costurilor prin reducerea consumului energetic, fiabilitatea operațională și reducerea emisiilor de CO2 sunt indicatori cheie si adevarate provocari.
Atingerea confortului termic intr-un spatiu industrial fie ca vorbim despre hale, fabrici, zone de productie, depozite logistice si nu numai, pare sa nu fie un lucru usor de realizat, cu atat mai mult cu cat instalatiile de racire cunoscute pana acum se bazeaza pe agregate frigorifice care folosesc freon si compresor (chillere, rooftop-uri, centrale de tratare, etc) si presupun investitii serioase, emisii ridicate de CO2, iar consumurile lor energetice pot fi de ordinul zecilor sau sutelor de Kwh!
Din fericire, exista alternative! Primul pas spre sustenabilitate este tranziția pe scară largă la solutii de racire industriale ecologice, care se bazeaza pe un principiu simplu si eficient de racire: evaporarea apei!
Solutia tehnica numita si „bioclimatizare” a luat amploare atat de mult in ultimii ani la nivel mondial, incat nenumarate industrii, au imbratisat tehnologia, renuntand la instalatiile conventionale cu freon. Printre ei se numara si giganti ai internetului, precum Google si Facebook, care au implementat racirea evaporativa, directa sau indirecta, in uriasele lor centre de date. Din ratiuni legate de costurile de exploatare si de amprenta de carbon pe care o lasa in urma.
Faceti cunostinta cu Breezair – cea mai eficienta unitate de racire evaporativa din lume!
Breezair se bazeaza pe un proces termodinamic adiabatic in urma caruia aerul se raceste brusc datorita energiei preluate de apa ca sa se evapore.
Procesul de evaporare este realizat in mod controlat intr-un echipament special conceput, care se instaleaza de obicei pe acoperisul cladirii. Unitatile preiau aer proaspat din exterior, il racesc si il livreaza in interior printr-un sistem simplificat de tubulaturi de distributie.
Racirea se produce cu aer proaspat 100% si cu consumuri energetice extraordinar de mici.
Capacitatea de racire este direct legata de cantitatea de apa care poate fi evaporata in aerul ce strabate echipamentul. Cu cat aerul exterior este mai uscat, cu atat mai multa apa poate fi evaporata. Cum evaporarea se produce preluand caldura din aer, acesta se va raci mai mult.
Breezair este fara indoiala un concurent economic, eficient si intelligent, care vine cu urmatoarele avantaje:
1. Consumuri energetice scazute – Breezair consuma cu pana la 80% mai putina energie decat o instalatie conventionala cu compresor si freon. De fapt, neavand compresor care sa consume energie, costurile sunt similare cu cele ale ventilatiei obisnuite.
2. Imbunatateste calitatea aerului – raceste si livreaza in hala aer proaspat 100%. Aerul este filtrat la trecerea prin apa (comparabil cu eficienta unui filtru G4).
3. Functioneaza eficient si in spatii deschise. Usile de acces ale halelor pot ramane deschise fara sa afecteze eficienta de racire a sistemului.
4. Este usor de instalat, cu costuri reduse. Instalarea se poate face fara oprirea activitatii.
5. Este modular. Un sistem de racire este format dintr-un numar de unitati Breezair care functioneaza impreuna. Cresterea capacitatii de racire se poate face foarte usor, prin aditionarea de noi unitati de racire.
6. Poate functiona in varianta “spot cooling” (racire zonala). Se pot raci doar anumite zone dintr-o hala, pozitionand unitatile in asa fel incat sa deserveasca cu aer rece doar zona dorita, fara pierdere de eficienta.
7. Este usor de intretinut. Mentenanta specifica unitatilor Breezair se face de doua ori pe an, la intrare si iesire din sezon, cu costuri mici.
8. Are durata de viata ridicata, fiind construite solid si din materiale de foarte buna calitate. Carcasa exterioara este rezistenta la conditii de mediu extreme si este garantata 25 de ani.
Breezair, datorita tehnologiei simple si inovative, este solutia optima pentru asigurarea confortului termic, reducerea consumurilor energetice si a amprentei de carbon in aplicații industriale!
Mai multe detalii si studii de caz gasiti pe www.racire-industriala.ro, www.breezair.ro
WEST AIR GRUP este integrator si importator unic in Romania pentru Breezair.