Dan Ciortea, Product Manager: LAPP Romania doreste o relatie mai buna cu clientii din mediul industrial, cu mediul academic si cu proiectantii
|LAPP Romania este o companie cu experienta in piata constructiilor din Romania. Portofoliul companiei include cabluri standard și foarte flexibile, conectori industriali, soluții personalizate, tehnologie de automatizare și soluții de cablare a roboților industriali pentru fabricile viitorului, precum și accesorii tehnice. Piața principală o reprezintă mașinăriile industriale și sectorul energetic.
Si-au luat angajamentul de a livra produse oriunde in lume, indiferent de complexitatea cerintelor, drept urmare satisfactia clientilor este garantata. Echipa LAPP este mereu pregatita sa ofere beneficiarilor asistenta tehnica, ajutandu-i pe acestia sa economiseasca timp si bani. Despre planuri de viitor si despre lipsurile din zona unde activeaza echipa am vorbit cu Dan Ciortea, Product Manager LAPP Romania intr-un interviu acordat in exclusivitate InstalFocus.
Cum s-a prezentat in ultimul an cererea de cabluri si conductori in Romania?
Cererea din ultimul an de cabluri si conductori se aliniaza cu trendul evolutiei industriei si este in special corelata cu dezvoltarea automatizarilor industriale, nisa in care LAPP exceleaza si in care putem oferi solutii integrate de tip plug&play particularizate pentru orice aplicatii industriale.
Ce noutati ati lansat sau urmeaza sa lansati in acest an?
Transmiterea sigura si rapida a datelor in mediul industrial si diminuarea dimensiunilor cablurilor de date – in contextul revolutiei industriale 4.0 – a reprezentat principala preocupare a companiei.
In acelasi timp, LAPP si-a extins portofoliul de sisteme de conectare.
Ce obiective v-ati propus pentru urmatorii 2 ani?
LAPP Romania doreste o relatie mai buna cu clientii din mediul industrial, cu mediul academic si cu proiectantii. Incercam sa oferim solutii integrate pentru problemele cu care se confrunta clientii nostri. In acelasi timp, prin prelegeri, conferinte si traininguri incercam sa impartasim cunostintele noastre specialistilor din domeniul electric, automatizari, retele de date, etc, astfel incat selectia produselor sa fie facuta pe baza unor criterii tehnice corecte.
Care sunt principalii clienti ai LAPP Kabel Romania si cum reusiti sa mentineti o relatie stransa cu ei?
Pentru LAPP Romania nu exista clienti importanti si clienti neimportanti. Tratam toti clientii in mod egal si de aceea, oferind consultanta tehnica gratuita reusim sa avem o relatie foarte stransa cu acestia. Deoarece consultanta se face de obicei direct la sediul clientului, in unitatea de productie sau in biroul de proiectare, atunci cand clientul intampina probleme, aceasta facilitate oferita de noi este rasplatita cu o relatie aparte de parteneriat .
LAPP a furnizat cabluri din brandurile ÖLFLEX® si UNITRONIC® pentru National Arena , cel mai mare stadion din Romania. Ne puteti spune cateva detalii despre solutiile propuse pentru acest proiect?
Ecranele uriase mobile instalate pe cupolele rabatabile ale Arenei Nationale sunt alimentate cu energie si semnale prin cabluri furnizate de LAPP. Solutiile prezentate de noi au convins din punct de vedere tehnic reprezentantii antreprenorului general. In acelasi timp, cabluri de forta si comanda fara halogeni au fost livrate de LAPP pentru utilizare in zonele care presupun aglomerari umane.
Care sunt cele mai des intalnite greseli in realizarea instalatiilor de medie si joasa tensiune? Considerati ca piata este suficient de educata?
De multe ori cablurile sunt privite ca accesorii simplu de selectat si fara mare importanta in realizarea unei instalatii. Realitatea arata ca necunoasterea criteriilor tehnice dupa care trebuie facuta selectia acestora poate conduce la rezultate dezastruoase, de la o proasta functionare la accidente tehnice cu consecinte deosebit de grave. Din nefericire, facultatile tehnice de profil electric nu au in curicula universitara nici o materie care sa vina in intampinarea studentilor cu informatii referitoare la acest capitol. In consecinta, specialistii din domeniu nu poseda o baza solida in acest domeniu. LAPP Romania incearca sa completeze cu informatii utile acest segment.
Cu ce provocari v-ati confruntat in cei aproape 20 de ani de prezenta pe piata din Romania si cum stau lucrurile in prezent?
Poate cea mai mare provocare a fost schimbarea mentalitatii utilizatorilor de cabluri, conductori si accesorii referitoare la calitatea pe care trebuie sa o solicite unui produs din aceasta gama. Cunoscutul „lasa ca merge si asa, ieftin sa fie” a trebuit inlocuit cu „solutia corecta tehnic este cea mai economica”.
Aparitia entitatilor industriale cu capital strain a facilitat schimbarea paradigmei prin prisma procedurilor de mentenanta importate de la firmele mama. Prelegerile, trainingurile si cursurile sustinute cu ingineri de mentenanta, proiectanti si studenti au adus clarificari si au deschis noi orizonturi de cunoastere.
In prezent procesul de educare al utilizatorilor referitor la aceste probleme este in continuare activ, deoarece noile solutii care apar in tehnica trebuie impartasite imediat in mediul ingineresc.
Unul dintre principiile companiei este inovarea permanenta a solutiilor oferite. Spre ce solutii considerati ca trebuie sa tindem in materie de cabluri si conductori in urmatorul deceniu?
Desi tehnologia wireless se dezvolta permanent, transmiterea datelor in mediul industrial este o problema spinoasa si nu poate fi rezolvata decat de catre cei mai buni. Deceniul care va urma va continua acelasi trend crescator in ceea ce priveste cablurile de date iar impunerile din ce in ce mai crescute referitoare la diverse aspecte cum ar fi comportamentul la foc, standardele impuse transportului pe calea ferata si altele vor conduce la solutii tehnice din ce in ce mai complexe care sa fie insotite de foarte mult know-how. Aici importanta factorului uman este decisiva si doar cei care vor putea sa-si sprijine clientii cu solutii tehnice pertinente si complete vor putea sa penetreze pe piata.
Ponderea cablurilor de forta si comanda va scadea in totalul produselor vandute dar acest segment va continua sa fie unul vital deoarece alimentarea cu energie electrica este necesara indiferent de modul in care sunt transmise datele.
Un segment foarte important pe care LAPP il dezvolta permanent este domeniul solutiilor de conectare standard sau non-standard, personalizate. Dezvoltarea filozofiei Industry 4.0 este un proces care se desfasoara si in interiorul liniilor de productie LAPP astfel incat sa fie posibila realizarea lotului cu un singur produs la fel de facil ca si realizarea loturilor cu mii de produse identice si asta doar prin lansarea unei comenzi dintr-un sistem informatic complex interconectat intre toate elementele.
Portofoliul de produse al companiei cuprinde un numar impresionant de peste 40.000 de produse standard si 8 branduri. Care a fost cel mai cerut brand in 2017?
Brandul ÖLFLEX®- cabluri de forta si comanda, continua sa detina ponderea cea mai mare dar se observa o crestere mai abrupta in zona cablurilor de date, a conectorilor industriali , presetupelor si a tuburilor de protectie, respectiv brandurile UNITRONIC® – sisteme de transmitere date, ETHERLINE®- sisteme de transmitere date pentru tehnologia ETHERNET, EPIC®-conectori industriali, SKINTOP®- presetupe si SILVYN®- tuburi de protectie si lanturi portcablu.
Pentru final am pastrat o curiozitate. Ce activitati va pasioneaza in afara biroului, atunci cand va „deconectati” de lumea cablurilor si conectorilor?
Deoarece sunt un om foarte activ, deconectarea pentru mine inseamna tamplarie, constructii, electronica , cules de ciuperci de padure sau muzica, citit si sculptura.