Cum poate influența invazia Ucrainei trecerea la energie regenerabilă?

Tranziția la energia regenerabilă trebuie să fie accelerată în contextul războiului din Ucraina, potrivit arhitecților și designerilor.

Războiul duce la creșterea costurilor energiei și a dezvăluit dependența Europei de petrol și gaze rusești – dar ar putea duce totuși la „expansiunea de neconceput a combustibililor fosili”, au spus designerii lui Dezeen.

dezeen.com

Principalele națiuni occidentale, inclusiv Marea Britanie și UE, au convenit să renunțe treptat la utilizarea petrolului și gazului rusesc, în timp ce SUA au interzis complet importul acestora .

Acum, întrebarea este cum vor compensa țările acest deficit – mai ales având în vedere că prețurile petrolului și gazelor au atins deja niveluri record.

„Acesta este un moment esențial în care societățile trebuie să se schimbe și să se îndrepte pe o cale mai sigură”, a susținut arhitectul Michael Pawlyn, unul dintre fondatorii grupului de acțiune climatică Architects Declare.

În loc să se aprovizioneze cu combustibili fosili din alte țări, el a spus că guvernele ar trebui să utilizeze surse regenerabile, cum ar fi energia solară și eoliană pe termen lung, și să reducă consumul pe termen scurt prin izolarea caselor și făcându-le mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cofondatorul Snøhetta, Thorsen, a susținut că marii exportatori de petrol și gaze, cum ar fi Norvegia, care profită de prețurile record, ar trebui să investească aceste fonduri în scopul creșterii capacității lor regenerabile.

„Dacă țări precum Norvegia ar cheltui acest venit suplimentar pentru a accelera tranziția la energie regenerabilă, am putea observa o accelerare în anumite domenii ale industriei energetice”, a spus el.

Conform datelor analizate cu ajutorul singurei asistente virtuale de vânzare la șantiere, VICTA.ro, în ultimele 12 luni au fost identificate 1640 proiecte la care se estimează necesar de panouri solare și fotovoltaice. Vrei să știi unde se construiește și care sunt cele mai mari proiecte? Apelează la singura asistentă virtuală de vânzare la șantiere, VICTA.ro!

Surse alternative: dezeen.com și victa.ro