Cum obții eficiență energetică maximă la instalațiile de producție?
|Fiecare dintre noi ne gândim, ca și firmă, cum să creștem comenzile și veniturile unei companii, dar fără să ne dăm seama că în același timp putem să și economisim bani în procesul de producție, acesta generând de la sine cheltuieli mai mici și profit mai mare. Așa cum ne concentrăm pe vânzare sau atragerea de noi comenzi ne putem focusa și pe economia pe care o putem face.
În primul rând, ca și companie de producție avem cheltuieli lunare cu utilitățile, mentenanța , defecțiuni la utilajele care ne ajută în procesul de producție etc. Ca și cheltuială consistentă se află consumul de energie care este lunar și ne putem gândi la o reducere a acestuia cât de mica se poate, pentru că o să constatăm că pe o perioadă mai lungă de timp putem economisi, putem deveni mai eficienți energetic încercând să optimizam instalația de exhaustare din secția de producție care consta doar într-o automatizare făcută fără a modifica instalația, debitul de aer și presiune si eventualele probleme pe care le generează acest lucru praf, cețuri s.a.
Având o experiență in acest domeniu încercăm să devenim cat mai eficienți energetic și venim în întâmpinarea clienților noștri cu o serie de automatizări și un program de mentenanță menit să aducă instalațiile vechi la parametrii normali. Aș avea de adăugat un exemplu simplu pentru a putea vedea și eventualele „portițe” de economisire de energie.
Cu ceva timp în urmă am automatizat o instalație de exhaustare a unui client care dorea să mai simplifice din consumul de energie, aceasta automatizare constând în reglarea timpului de lucru al instalației, adică:
Instalația conține un ventilator cu un șnec și o valvă de dozare ca și consumatori importanți având în vedere faptul că, utilajele de producție nu generau mult deșeu, am luat decizia de a temporiza procesul de descărcare, care a fost setat sa funcționeze 10 min intr- o ora, adică sa facă pauza 20 ore/zi la un consum de 5 kw/ora înseamnă 100 de kw /zi, având în vedere faptul că se lucrează pe 3 schimburi, economia de energie este destul de consistentă într-un an, iar într-o perioadă foarte scurtă de timp investiția în automatizare se amortizează după care generează profit.
Ventilatorul cu o putere de 75 de kw funcționa la capacitate maximă pe toată perioada zilei, chiar dacă în hală se lucrează la 60-70 % din capacitate sau chiar mai puțin, periodic asta înseamnă tot pierdere energetică, aici problema s-a rezolvat cu montare pe ventilator a unui invertor comandat de un presostat, iar la utilaje șibere pneumatice care deschid gurile de aspirație la pornirea utilajului și cresc de la sine turația ventilatorului, si aici se poate economisi energie intr-un volum destul de mare, având in vedere faptul ca nu se lucrează la capacitate maximă, iar ventilatorul funcționează la 60-70 % din putere consumând mai puțină energie electrică. Nu întotdeauna echipamentele ieftine și simple de pe piață ne ajuta în procesele de producție.
Un mare producător de subansamble auto a constatat că „risipește” energia calori că produsă de compresoarele care deservesc utilajele implicate în procesul de producție, acestea având refulările de aer cald în afara halei de producție, iar în hală consumând o altă energie pentru a încălzi. Ulterior a fost luată decizia de a modifica traseele de refulare de la cele 4 compresoare de mare capacitate și de a încălzi o cameră de uscare pentru piese fără o altă sursă de căldură, doar cu căldura generată de la cele 4 compresoare.
Instalațiile de exhaustare cu descărcare automată și alimentare centrală fac parte tot din eficiența energetică a fiecărei fabrici/atelier care generează deșeu de lemn, acesta reușind să nu mai aibă pierderi de rumeguș și grija pentru 1-2 angajați care să manipuleze zilnic deșeurile și să alimenteze centrala într-o zi mai bine, în altă zi mai puțin bine, o automatizare și piesele aferente folosite vă pot scăpa de această grija și să aveți o temperatură constantă și un confort pentru angajații din producție.
Eficiența energetică nu este un lucru sau o inginerie foarte complicată, numai că trebuie să ne concentrăm pe reducerea consumului care ne ajută în procesul de producție, aceasta reducere atrăgând de la sine costuri de producție mai mici și profituri mai mari. Află cum poți fi mai eficient energetic în domeniul tău de activitate apelând la ASIMO TRADING. Cere mai multe informații completând formularul de mai jos.