Casa Buhnici: cea mai inteligenta casa din Romania
|In lume exista 9 case pasive premium, iar una dintre ele a fost construita la 20 de km de Bucuresti si apartine jurnalistului George Buhnici, prezentatorul emisiunii „I like IT” de pe postul PRO TV.
Dupa ore lungi petrecute in cautarea unei case noi, jurnalistul si-a dat seama ca are trei optiuni in conditiile in care dispunea de un buget mediu: ceva nou, dar de slaba calitate, ceva vechi care mai necesita investitii sau o casa noua, construita de la zero.
Avand in vedere pasiunea clara pentru tehnologie a acestuia, prezentatorul si-a dorit o casa ultra-inteligenta, care sa poata fi controlata de la distanta, eficienta energetic, construita din materiale sustenabile si prietenoase cu mediul, confortabila si automatizata. Casa Buhnici a fost finalizata la sfarsitul anului 2017 si in februarie 2018 a primit certificatul de „Casa pasiva premium”, fiind prima astfel de casa din Romania si a 9-a din lume care detine aceasta certificare.
In total, in lume exista 4289 de case pasive, insa doar 9 detin standardul premium, cel mai greu de atins dintre cele 3 tipuri de certificate oferite de Institutul Casei Pasive locuintelor eficiente energetic.
Cele 5 principii fundamentale ale caselor pasive:
- Termoizolatia trebuie sa acopere toate elementele de constructie, nu doar peretii, ci si acoperisul, fundatia sau balcoanele
- Eliminarea puntilor termice
- Etanseitatea la aer (este un mit ca o casa etansa la aer nu respira)
- Folosirea unui sistem de ventilate cu recuperare de caldura
- Orientarea ferestrelor dupa soare
Detalii tehnice despre casa Buhnici
Pe langa faptul ca respecta toate principiile caselor pasive, cea mai inteligenta casa din Romania are structura realizata in totalitate din CLT – panouri din lemn lamelar incleiat pe doua directii. Casa a fost montata in doar 5 zile in sistem lego si chiar daca structura de lemn este de 4 ori mai usoara decat o structura clasica din beton sau caramida, aceasta este de doua ori mai rezistenta la cutremure. Singurul loc unde s-a folosit beton la casa a fost fundatia.
Energia locuintei este produsa de 70 de panouri fotovoltaice puse pe acoperis si pe un foisor, care produc 18kw, iar incalzirea este asigurata de o pompa de caldura sol-apa cu trei puturi la 90 de metri adancime, la care este conectat un sistem de incalzire in pardoseala. Pentru racirea locuintei in timpul verii au fost montate pe pereti panouri radiante traversate de tevi prin care circula apa rece.
Casa are 170 de metri patrati utili si este compartimentata astfel: un living, bucatarie, doua dormitoare, un birou, trei bai si un dressing. Costul de constructie pe metru patrat a ajuns la 1500-1700 de euro, aici cantarind greu sistemul de fotovoltaice, automatizarea locuintei si instalatiile super-tehnologizate. Cu toate acestea, investitia intr-o astfel de casa se amortizeaza intre 7 si 15 ani, iar costurile cu energia raman reduse cu peste 70%.
Inginerul structurist Marius Şoflete cel care a proiectat structura casei si s-a implicat in toate etapele de realizare a acesteia, de la concept si proiectare, la alegerea materialelor de constructie, estimarea consumului energetic si pana la supervizarea fiecarei faze importante de construire.
Sursa articol: adevarul.ro
Surse foto: Zada Architecture, arhiva personala George Buhnici, adevarul.ro