Ariston Thermo: 2 din 10 orase din Romania mai au sistem centralizat de incalzire

Potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania, in  acest  moment,  in  Romania,  doar  67  dintre  cele  320  de  orase  beneficiaza  inca  de  un sistem centralizat  de  incalzire,  in  timp  ce  numarul  debransarilor  este  in  continua  crestere.  In  aceste conditii, si tinand cont de nevoia pietei locale de eficienta, compania estimeaza ca introducerea, din  luna  septembrie  a  acestui  an,  a  noilor  directive  europene  ErP  (Energy-related  Products Directive),  va  avea  un  impact  puternic  si  va  schimba  perceptia  romanilor  cu  privire  la echipamentele alese pentru incalzirea locuintei.

„In acest moment, potrivit analizei Ariston pe baza datelor raportate de ANRSC si INSSE,  din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista sistem centralizat de termoficare, iar majoritatea romanilor sunt permanent in cautarea unei alternative pentru incalzire, dorind atat confort, cat si reducerea costurilor”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston TCatalin Draguleanu,Country Manager Ariston Thermo Romania (1)hermo Romania.

Astfel, potrivit afirmatiilor sale, odata cu luna septembrie a acestui an, cand directivele europene vor impune comercializarea doar de produse ce ating un anumit prag de eficienta energetica, romanii aflati in cautarea unei alternative la sistemul centralizat de incalzire vor achizitiona si instala centrale termice în condensare, care au o eficienta ridicata comparativ cu cele conventionale. „Introducerea  directivelor  ErP  are  ca  principal  scop  reducerea  consumului  de  combustibil  si  anoxelor. Astfel, prin restrangerea echipamentelor disponibile pe piata doar la cele cu un grad ridicat de  eficienta,  estimam  ca  vom  asista  la  o  educare  a  consumatorilor  care  vor  intelege  aceasta necesitate”, a mai spus Draguleanu. „In  acest  moment,  din  cele  67 de localitati  in  care consumatorii  casnici  beneficiaza  de  sistem centralizat de incalzire, 3 reusesc sa insumeze cca. jumatate din numărul total de abonati  la nivel national”, a afirmat Draguleanu.

Astfel, orasele Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, singurele orase din Romania cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem ariston thermo pozatermoficat, au un total de 660.000 de abonati la CET-uri, cifra ce insumeaza cca. 50% din numarul total de 1,326 milioane de abonati la nivel national.

In  ceea  ce  priveste  Bucurestiul,  cu  un  numar  total  de  564.379  de  locuinte  termoficate,  acesta reprezinta cca. 43% din totalul numarului de abonati la nivel national, motivul principal fiind faptul ca tariful facturat populatiei pentru o gigagalorie este de 170 – cel mai mic practicat la nivel national, după orase precum Bacau sau Cluj-Napoca.

„Este important de stiut ca introducerea normativelor ErP nu va avea impact asupra celor care au deja instalate centrale termice. Normativele prevad ca, incepand cu septembrie 2015, centralele termice ce intra pe piata sa fie doar cu tehnologie in condensare. Acestea au o eficienta de pana la 108%, emisii reduse de noxe si asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz”, a specificat Draguleanu

Inca de anii trecuti, romanii au inceput sa se indrepte spre modele in condensare, intelegand beneficiile pe care le aduc, iar normativele sunt un pas firesc în drumul spre eficientizare la nivelul pietei locale.

Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre liderii international in productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.

Vrei sa vezi care sunt cele mai bune sisteme de incalzire recomandate de specialistii InstalFocus? Click aici!