A fost construita prima casa cu ZERO costuri de intretinere din Romania

Mihai Toader Pasti, un tanar de 25 de ani de profesie inginer a reusit sa construiasca impreuna cu alti studenti romani membri ai organizatiei EFdeN (al carei cofondator este), singura locuinta 100% sustenabila din Romania. Casa isi produce singura energia electrica, recicleaza apa si isi asigura temperatura optima, iar factura pentru utilitati este practic de 0 lei. Acest proiect revolutionar si eficient energetic a ajuns in finala celei mai importante competitii de case solare din lume: Solar Decathlon.

Casa cu ZERO costuri este deschisa acum tuturor, iar pentru a le explica mai bine diferentele dintre o casa normala si una 100% electrica, tinerii au ales o aplicatie ce foloseste realitatea augmentata. Casa solara este inteligenta si poate fi programata de la distanta.

Din anul 2020, Uniunea Europeana impune ca toate casele care se vor construi in Romania sa reduca drastic costurile de intretinere. Este si motivul pentru care studentii isi doresc sa realizeze un alt proiect indraznet: un cartier rezidential cu case solare inteligente.

Cand spunem ca noi am executat casa asta chiar vorbim foarte serios. Noi am fost pe santier, am facut partea de fundatie, pereti, tot ce inseamna vopsit, mobila iarasi facuta de noi in atelierele partenerilor. Adica aceasta colaboarare dintre studenti, intre universitati dar si parteneri a fost solutia pe care noi am gasit-o pentru a inova in această competitie, pentru a crea lucruri noi fiecare entitate vine cu diverse lucruri. Tinerii vin cu energia si cu creativitatea, profesorii vin cu experienta lor si cu informatiile pe care le au, iar companiile vin mai departe cu alte informatii, cu infrastructura, fondurile necesare si iarasi experienta lor intr-o alta directie, a declarat pentru DIGI24 Mihai Toader Pasti, cofondator EFdeN.

Tinerii de la EFdeN au inteles ca schimbarea vine doar atunci cand te implici. Ei cred ca Romania mai are o sansa, atat timp cat fiecare dintre noi, ii acorda o sansa.

Sursa articol si foto: digi24.ro

Acceseaza Victa, singura asistenta de ofertare la santiere, pentru a afla ce alte proiecte eficiente energetic se construiesc in Romania.