Vânturi de schimbare: Proiecte eoliene de 72 MW conectate la rețea în România
|În perioada primului val de energie verde, cuprinsă între anii 2009 și 2014, România a fost martoră la instalarea a aproximativ 3.000 de megawați în proiecte de energie eoliană. Aceste proiecte au avut un impact semnificativ, generând anul trecut 14% din întreaga producție de energie locală. Cu toate acestea, investițiile în parcurile eoliene au cunoscut o pauză de un deceniu, până în prezent.
Anul acesta marchează reluarea investițiilor în energie eoliană, cu conectarea la sistem a primelor proiecte de 72 MW. Liviu Gavrilă, vicepreședintele Asociației Române a Energiei Eoliene (RWEA), afirmă că „potrivit centralizării pe care o avem de la toți membrii noștri, anul acesta se va conecta la rețea o capacitate de 72 MW“. Aceste proiecte, evaluate la aproximativ 100 de milioane de euro, reprezintă o revenire semnificativă în sectorul energiei regenerabile al țării.
Cel mai important proiect, cu perspective reale de a deveni operațional în acest an, este un parc eolian de 60 MW situat în Ruginoasa, județul Iași. Celelalte 12 MW provin dintr-un parc eolian din Galați. Un pas important către această revitalizare a industriei eoliene a fost înregistrat recent, când a zecea turbină Vestas EnVentus V162, având o capacitate impresionantă de 6 MW, a fost instalată cu succes pentru proiectul Moldova Eolian din Ruginoasa. Daniel Rascu, business development manager în cadrul DTEK Renewables International, a confirmat acest moment pe contul său de LinkedIn, menționând că proiectul se află acum în ultima sa fază de dezvoltare, pregătindu-se pentru punerea în funcțiune și operare.
Pentru cei care doresc să fie la curent cu proiectele de energie eoliană platforma Victa.ro oferă oportunități valoroase pentru a rămâne la curent cu ultimele noutăți și pentru a explora proiecte promițătoare din județul tău.