TOP 3 statii de epurare din Romania
|Cea mai mare statie de epurare din Romania – Statia de la Glina – care deserveste Bucurestiul, a fost inceputa de pe vremea lui Ceausescu, dar nu a fost finalizata nici in prezent. Bucurestiul polueaza masiv raul Dambovita, deoarece toaletele a peste 2 milioane de bucuresteni si rezidenti, precum si apa de ploaie care absoarbe carburantii, uleiurile si gunoaiele de pe strazile capitalei, se varsa, prin canalizare in raul Dambovita.
Statia de Epurare Glina curata mecanic 85% din apa uzata care intra in statie, cu un ritm de 10mc/s, insa doar jumatate din aceasta cantitate este epurata complet, conform standardelor de mediu. Prima faza de reabilitare si extindere a fost finalizata in 2011 si a costat 108 milioane de euro. Finalizarea proiectului mai presupune costuri de 159 milioane de Euro.
In octombrie 2015, Eptisa a semnat contractul de „Asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor din cadrul proiectului „Finalizarea Statiei de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta), contractul urmand sa se desfasoare pe o perioada de 47 de luni.
Daca in judetul Ilfov avem cea mai mare statie de epurare din tara, o statie nelipsita de probleme, in judetul Cluj lucrurile stau mult mai bine: in 2013 a fost inaugurata cea mai moderna statie de epurare. Investitia de 33 de milioane de euro, cofinantata din fonduri europene, permite asigurarea a circa jumatate din necesarul de energie electrica si termica pentru functionare din biogazul rezultat din namolul de epurare. Statia deserveste municipiul Cluj-Napoca, dar si comunele din amonte (Floresti, Gilau, Baciu si Savadisla) – un total de peste 400.000 de locuitori. Datorita banilor investiti in modernizare, statia poate sa proceseze 111.000 de metri cubi de apa menajera pe zi, iar pentru controlul debitului in exces au fost amenajate 4 bazine de colectare a apei pluviale de 7300mc.
Elementul de noutate pe care il aduce statia din Cluj este eliminarea fosforului si azotului pe cale biologica si chimica, dar si functionarea pe baza de energie verde (biogazul rezultat din namol).
Cu o investitie de 8,5 de milioane de euro, comuna Maracineni din judetul Arges a devenit gazda celei mai mari statii care functioneaza in regim secvential, in anul 2012.
Aceasta investitie a fost necesara datorita normelor europene care trebuiau aplicate, dar si din cauza faptului ca, dupa ce localnicii din comuna si-au construit bai si bucatarii moderne, apa menajera din fosele septice a ajuns sa se infiltreze in stratul freatic.
Statia de epurare functioneaza in regim secvential, o tehnologie de varf (SBR) – mai exact, intr-un singur bazin se petrec toate fazele tehnologice necesare procesului de epurare. Debitul maxim zilnic este de 1000 de metri cubi de apa uzata. De aceasta investitie beneficiaza peste 2500 de locuinte si peste 200 de sedii de fima din comuna.