Peretele cu care am putea lupta impotriva incalzirii globale
|Dioxidul de carbon este prezent in mod natural in atmosfera, ca parte a ciclului de carbon (schimbul efectuat intre dioxidul de carbon si organismele vii de pe Terra). Activitatile umane au alterat de-a lungul timpului acest ciclu prin adaugarea de dioxid de carbon in atmosfera, destabilizand astfel abilitatea padurilor, plantelor si microorganismenlor de a echilibra cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera.
Conform Enviromental Protection Agency, emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 7% in perioada 1990 – 2013, iar aceasta cantitate extra a fost generata prin producerea curentului electric, procese industriale dar si transporturi, care emit CO2 prin arderea de combustibuli fosili (carbunele, gazul si petrolul). Din aceasta cauza ne confruntam cu schimbari majore de climat, iar incalzirea globala este fara doar si poate rezultatul activitatilor noastre.
Chiar daca o multime de organizatii globale au tras semnale de alarma, producatorii de masini s-au orientat spre producerea de masini electrice sau cu motoare hibrid, iar energia din surse regenerabile a castigat mai multa popularitate in ultimii ani, nivelul emisiilor de CO2 continua sa afecteze puternic planeta.
(sursa foto: Carbon Engineering)
Tocmai din acest motiv, un grup de ingineri din Canada au inceput sa lucreze la un zid care sa absoarba dioxidul de carbon din aer. Prin aceasta inventie, moleculele de dioxid de carbon suplimentar vor fi absorbite si transformate in combustibili din carbon neutru.
Un prototip al acestei tehnologii a fost construit deja in Canada, la o ora distanta de Vancouver. Acesta este format din mai multe cuburi asemanatoare unor ventilatoare care absorb moleculele de aer (doar 1 din 2500 de molecule e CO2), acestea trecand prin contactorul de aer si intrand mai apoi in contact cu suprafete care absorb carbonul. In urma acestui proces, moleculele de carbon devin lichide si sunt mai apoi transformate in granule de carbon. Supuse la temperaturi ridicate, acestea elibereaza dioxid de carbon pur, care poate fi folosit ulterior pe post de combustibil.
Printr-un asemenea perete ar putea fi absorbita o cantitate de dioxid de carbon echivalenta cu cea absorbita de milioane de copaci. Cel mai util rezultat al acestei tehnologii vor fi combustibilii din carbon neutru.Urmatorul pas in dezvoltarea acestui perete este construirea unei uzine in care sa fie produs combustibilul (un singur perete ar putea genera anual peste 40 de milioane de litri de combustibil).