Cum a fost la Forumul Roman de Eficienta Energetica

Comunicat de presa

Forumul Roman de Eficienta Energetica

Dezvoltarea Durabila a Romaniei

Bucuresti, 12 Octombrie 2015 – Oportunitatile si obstacolele pe care Romania le intampina in dezvoltarea sa durabila sunt reflectate in domeniul eficientei energetice. Dupa intrarea in vigoare a legii 121/2014 a eficientei energetice, drumul catre stabilirea unor strategii prin care se pot atinge scopurile trasate de aceasta noua lege, in conformitate cu reglementarile europene in domeniu a fost deschis. In cadrul conferintei Forumul Roman de Eficienta Energetica 2015, organizate de Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) si GOVNET Conferences, unde au participat 19 speakeri, apartinand marilor companii de pe piata energiei si industriei prelucratoare precum si reprezentanti ai autoritatilor romane, s-au adus in discutie multe dintre problemele si oportunitatile evidentiate de implementarea Directivei Europene 27/2012.

Odata cu prezentarea lui Maricel Popa, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei, s-a adus in discutie strategia energetica nationala si publicarea caietului de sarcini in vederea elaborarii studiului cu privire la aceasta.

Gerard Verdebout, presedintele ARPEE, a precizat in timpul conferintei: “Comisia Europeana lucreaza la un proiect de retea pentru incalzire/ racire la nivel European [ce ar trebui sa fie in curand finalizat]. Speram ca si in Romania sa existe in curand acea strategie energetica nationala”.

“S-a vorbit de stratePoza CP3gia economica nationala si atata vreme cat inca este in elaborare noi credem ca piata serviciilor energetice ar trebui sa ia acel rol de lider in promovarea tuturor acestor activitati circumscrise domeniului de eficienta energetica. Nu este numai opinia noastra, dupa cum probabil va este cunoscut, este o opinie impartasita unanim la nivel european in ultima vreme de unde si directivele si presiunile asupra transpunerii prevederilor in legislatia nationala in sensul in care eficienta energetica reprezinta calea cea mai eficienta sub aspectul costurilor pentru a promova obiectivele strategice la nivel national,” a adaugat Daniel Radut, Director Energy Services, CEZ Group.

“Suntem parteneri deja traditionali si ne aflam aici pentru ca impartasim valori comune. Care este utilitatea finala a energiei? Este, pana la urma confortul familiei noastre. Familia este una dintre valorile noastre comune. […] Ne-am dori cu totii ca pana la sfarsitul anului viitor sa avem o strategie energetica nationala,” a aratat in prezentarea sa Gabriel Istoc, General Manager al B-Team.

Discutiile au fost centrate pe situatia curenta si viitoare a eficientei energetice in companiile prezente la conferinta precum si in statul roman.

“Intrucat solutia noastra nu este o cutie neagra pe care sa o conectam si sa inceapa sa reduca consumul de energie, trebuie sa plecam de la intelegerea fluxului energetic.

Intelegerea fluxului energetic si a procesului unde acest flux este folosit reprezinta primul pas, credem noi, catre eficienta energetica si analiza acestuia ne duce de fapt catre elaborarea politicilor si investitiilor fiecarui client,” a declarat Razvan Todor, Business Developement Manager in cadrul Adrem Automation.

Observatii cu privire la Directiva Europeana 27/2012 au fost facute pe tot parcursul evenimentului.

Poza CP1

Mirela Plesca, reprezentant ANRE a tinut sa precizeze ca: “Este o directiva foarte complicata. In acest moment daca ati citit pe site-ul Comisiei Europene, 27 din 28 de state member UE au deja procedura de infringement in diferite stadii.”

O noutate din punct de vedere al participarii la un astfel de eveniment a fost prezenta Microsoft in cadrul conferintei.

Todi Pruteanu, Business Developement Manager al Microsoft Romania a declarat: “Suntem pentru prima data la un eveniment dedicat eficientei energetice. Este in primul rand un mesaj de sustinere pentru colaboratorii nostri Adrem. […] Asta nu inseamna  ca nu avem de a face ca si companie cu acest domeniu. […] Nu avem noi insine un produs de management energetic [dar] este o oportunitate pentru Microsoft sa fie aproape de furnizorii de solutii cum e cazul Adrem. Iesim cumva dintr-o stare de confort si ne apropiem mai tare de procesele industriale si de business, lucrand impreuna cu partenerii nostri la astfel de solutii.”

Catalin Homor, General Director al Metrorex, a vorbit despre felul in care compania incearca sa reduca consumul energetic atat al sau cat si cel general, venit din consumul de carburanti, precizand, de exemplu, ca “ parcajul suprateran [este] o tendinta pe care Bucurestiul ar trebui sa o urmeze pentru a nu mai permite  injectarea in traficul Bucurestean al autoturismelor care vin din zonele limitrofe si celor care in fiecare zi isi desfasoara activitatea in Bucuresti.”

Asupra prezentarii Metrorex, Bruno Ribo, CEO al Arcelor Mittal s-a oprit pentru a face precizarea ca cele doua companii au multe in comun si ca “eficienta energetica este legata de greutatea vagoanelor de tren”. A adaugat apoi: “Noi producem otel mai rigid si mai puternic ce reduce greutatea vagoanelor fara a le afecta rezistenta”.

Cu privire la unele tehnologii noi, ce ar ajuta la mentinerea unui mediu inconjurator sanatos, Gheorghe  Dobra, General Director in cadrul Vimetco Alro a precizat: “Avem incredere ca aluminiu va deveni la nivel mondial alternativa de stocare a energiei mult mai prietenoasa cu mediul, fata de solutiile folosite pana in prezent.”

In acelasi spirit al ocrotirii mediului, Bogdan Balaci, General Manager al Philips Lighting a vorbit despre sistemul Power over Ethernet: “Tehnologia Power over Ethernet permite alimentarea sistemului de iluminat peste Ethernet. Exista deja cladiri care utilizeaza aceasta tehnologie. Ganditi-va ce impact are acest lucru asupra tot ce inseamna ‘facility management’, faptul ca nu mai trebuie sa avem cabluri de iluminat intr-o cladire si ca se integreaza complet cu sistemele IT.”

“Rolul nostru este acela de a ne ajuta clientii din industrie. Prin reducerea consumului energetic se reduce  risipa si se  extinde viata echipamentelor si petrolului folosit. Trebuie sa ii ajutam sa creasca productivitatea”, a sustinut Giovanni Gagliardi, Lubricant Field Engineer, EXXON Mobile SE Europe.

Importanta eficientei energetice a fost subliniata pe tot parcusul discutiilor si prezentarilor, dovedind preocuparea companiilor si statului roman cu privire la o dezvoltare durabila a Romaniei. Astfel, prin intelegerea pericolului reprezentat de consecintele ignorarii faptului ca multe dintre resursele planetei nu sunt regenerabile, se poate actiona preventiv in asa fel incat viitoarele generatii sa nu fie supuse unor sacrificii cauzate de risipa celor de acum.

In acest sens, Costel Cirstea, General Manager si Energy Manager Finance/ Expense Reduction Team in cadrul Doosan IMGB a adaugat ca “din comoditate am ajuns la epuizarea resurselor. Daca nu ne vom opri dintr-un proces continuu de consum, viitorul nu este unul roz.”

In final, Madalin Apostol, Department Manager, Special Projects in cadrul OMV Petrom a incheiat  spunand  ca “eficienta energetica trebuie tratata ca o resursa in sine”.

Partenerii Forumului au fost: ARPEE (co-organizator), Adrem Automation, ArcelorMittal, Axpo Energy Romania, B-Team, Bitdefender, CEZ Group, Holcim Romanian, Lubexpert, Luxten, Microsoft, OMV Petrom, Phillips, RePoza CP2colamp, Schneider Electric, Transelectrica, Veolia, Vimetco Alro.

Despre GOVNET

GOVNET este un canal media independent ce furnizeaza informatii concentrate pe realitatea economico-politica si pe climatul de afaceri ale Romaniei si totodata, organizator de evenimente, prin GOVNET Conferences. Obiectivul GOVNET este sa fim o sursa reala de informatii si de analize specifice din zona de business pentru cei interesati sa investeasca in tara noastra si, de asemenea, sa promovam parteneriate prin intermediul celei mai de succes platforme de informare si networking direct in cadrul evenimentelor de inalt nivel si conferintelor de afaceri.

Detalii post-eveniment, precum si toate prezentarile din cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetica pot fi accesate aici:

Pentru informatii suplimentare, va rugăm să ne contactati:

Adrian Ion

Publisher GOVNET

Tel: 0372 900670

adrian.ion@govnet.ro

www.govnet.ro

Tags: