Calitatea Infrastructurii de Apă și Canalizare în România: Investiții, Proiecte și Percepții

Percepția românilor asupra calității apei de la robinet

Jumătate dintre români nu consideră apa de la robinet o sursă sigură de hidratare, conform unui studiu realizat de compania Waterdrop în patru țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. Majoritatea respondenților, 84,9%, cred că apa de la robinet nu este sigură, iar din acest procentaj, 51% sunt români. În contrast, doar 5,9% dintre cehi au aceeași părere. Ca alternativă, majoritatea persoanelor preferă apa îmbuteliată sau filtrată.

Eforturile românilor pentru eliminarea plasticului

Studiul mai arată că românii fac eforturi semnificative pentru a elimina plasticul din viața de zi cu zi, returnând peste 20.000.000 de sticle de plastic în trei luni de la implementarea Sistemului de Garanție-Returnare și că 78% dintre ei preferă sticlele reutilizabile. Totodată, consumul de apă scade în sezonul rece, mulți preferând ceaiurile neîndulcite pentru hidratare și prevenirea răcelilor. Studiul subliniază importanța conștientizării și gestionării corecte a hidratării zilnice, sugerând folosirea aplicațiilor mobile sau setarea alarmelor pentru a îmbunătăți obiceiurile de hidratare.

Proiecte de infrastructură în rețeaua de apă și canalizare

În ultimele 6 luni, au fost înregistrate 1067 de proiecte de infrastructură a rețelei de apă și canalizare în diferite stadii ale construcției. Conform informațiilor Victa.ro, statul român, atunci când vine vorba de calitatea apei și a serviciilor de canalizare în folosul cetățenilor, preferă să construiască de la zero. De aceea, s-au monitorizat 310 investiții în infrastructură cu un buget de 4.87 miliarde RON din banii statului.

Se fac și reparații, vitale pentru unele comunități, totalizând 274 de proiecte pe toată suprafața țării cu un buget de 6.35 miliarde RON bani publici. Cele mai multe proiecte s-au înregistrat la extinderea rețelei de apă și canalizare, 441 de proiecte, lucrări demarate în toate județele țării, cu bani publici, aproximativ 99.8 miliarde RON.

Dacă facem un calcul rapid, în total reies 1025 de proiecte în stadii precum construcție nouă, reparații și extindere, cu bani publici. Restul de 31 sunt proiecte de renovare și modernizare, iar 7 investiții sunt fie proiecte private, fie parteneriate public-private.

Calitatea lucrărilor de construcții și influența asupra calității apei de la robinet

Integritatea sistemului de distribuție

Conductele și instalațiile de apă potabilă trebuie să fie de înaltă calitate și instalate corect pentru a preveni scurgerile, contaminările și degradările în timp. Utilizarea materialelor inadecvate sau instalarea incorectă poate duce la contaminarea apei cu metale grele, bacterii sau alte substanțe nocive.

Materialele folosite

Materialele utilizate în construcția sistemelor de apă pot influența calitatea apei. Conductele din plumb, de exemplu, pot elibera plumb în apă, iar materialele de proastă calitate pot introduce alte impurități. Alegerea materialelor adecvate și certificate este esențială pentru asigurarea unei ape potabile sigure.

Protecția împotriva contaminării

În timpul construcțiilor, dacă măsurile de protecție nu sunt respectate, există riscul ca solul și resturile de construcții să contamineze rețeaua de apă. De exemplu, infiltrațiile de apă murdară în conducte din cauza fisurilor sau a conexiunilor prost etanșate pot afecta grav calitatea apei.

Întreținerea și reparațiile

Calitatea lucrărilor de întreținere și reparație a sistemelor de apă este la fel de importantă ca și construcția inițială. Neglijarea întreținerii sau efectuarea reparațiilor cu materiale și tehnici inadecvate poate duce la deteriorarea calității apei în timp.

Respectarea standardelor și reglementărilor

Lucrările de construcție trebuie să respecte standardele și reglementările în vigoare pentru asigurarea calității apei. Proiectele de infrastructură trebuie să fie realizate în conformitate cu specificațiile tehnice și sanitare care asigură protecția resurselor de apă potabilă.

Impactul asupra mediului

Construcțiile pot afecta sursele de apă potabilă dacă nu sunt gestionate corespunzător. De exemplu, construcțiile care au loc în apropierea surselor de apă pot duce la contaminarea acestora prin poluarea solului sau a apelor subterane.

Pentru a asigura o apă potabilă de calitate la robinet, este esențial ca toate lucrările de construcție legate de sistemul de distribuție a apei să fie realizate cu materiale adecvate, tehnici corecte și să respecte strict reglementările și standardele de siguranță și sănătate publică.

Toate proiectele de infrastructură a rețelei de apă și canalizare pot fi găsite pe platforma Victa.ro. Dacă dorești să ofertezi pentru proiecte din acest domeniu sau din orice altă categorie, poți accesa site-ul www.victa.ro pentru a avea acces la cea mai vastă bază de proiecte și șantiere active.

SURSA ARTICOL: https://adevarul.ro/ și https://victa.ro/