6 exemple de tehnologii „din viitor” pentru bucatarii
|In comparatie cu bucatariile din trecut, care erau incaperi destul de banale in care gaseai doar un aragaz, o masa si o chiuveta, dotarile bucatariilor din prezent au ajuns foarte departe si in unele cazuri par a fi desprinse din filme SF. Trendul este continuat an de an cu noi inventii care implica tot mai mult tehnologia, iar cateva dintre cele mai indraznete si futuriste dotari au fost discutate in detaliu la Smart Kitchen Summit, eveniment dedicat viitorului bucatariilor.
Futuristii vizualizeaza bucatarii in care electrocasnicele comunica intre ele, frigiderul stie sa comande lapte, oua sau legume atunci cand acesta se termina sau o asistenta virtuala ii transmite cuptorului exact cum trebuie gatita o reteta.
Asemeni masinilor fara sofer, automatizarea bucatariilor se afla inca in faza de testare. Tehnologia bluetooth a fost implementata deja in mai multe electrocasnice, iar cuptoarele au acum capacitate de recunoastere vizuala a alimentelor. Cu toate acestea, o mare parte din tehnologiile disponibile in prezent creeaza solutii pentru zone in care nu existau probleme pana acum. Asadar, am ajuns martori la inventii geniale, dar si la inventii absolut inutile.
Mai jos va invitam sa descoperiti 6 gadgeturi pentru bucatarii prezentate la eveniment si va lasam pe dvs. sa decideti cat de indispensabile sunt:
1. Cuptorul inteligent June
Acest cuptor, care a aparut deja in stocurile mai multor magazine de specialitate, a fost cea mai populara inventie prezentata la eveniment. Dispune de o camera care recunoaste mancarea si poate sa o gateasca perfect, folosindu-se de retetele pe care le are stocate, preferintele utilizatorului si un termometru. Poti sa il setezi sa iti gateasca friptura cand nu esti acasa si sa urmaresti intregul proces de gatire intr-o aplicatie pe telefon.
2. e-Cooker-ul
Acest aparat foloseste impulsuri electrice pentru a gati cu caldura scazuta si precizia unei masini sous-vide (metoda in care mancarea este gatita in baie de apa sau abur, intr-un recipient de plastic sau sticla, la o temperatura fixa) si viteza unui cuptor cu microunde. Folosit in mare parte pentru tratamente medicale, acest aparat incearca sa faca tranzitia inspre bucatariile moderne.
3. AVA Byte
Daca inserezi o pastila cu seminte si adaugi apa, acest aparat va monitoriza fiecare mica planta care creste, asigurandu-i cantitatea ideala de apa si lumina. In acest aparat plantele cresc mai rapid decat in gradina si le poti monitoriza constant printr-o aplicatie.
4. Cafetiera Stagg EKG+
Unul dintre cele mai aratoase obiecte prezentate a fost acest aparat de cafea care le permite celor mai mari pasionati de cafele sa isi incalzeasca apa la temperaturi foarte precise. Tehnologia bluetooth si o aplicatie permite gasirea de retete si are capacitatea de a tine mine ca la ultima ta cafea ai folosit spre exemplu 20 de grame de Limu Etiopian, pe care le-ai tinut timp de 2 minute la 201 grade si cafeaua rezultata a avut gust divin.
5. Aparat de facut bere HOPii
Cei care doresc sa isi pregateasca propria bere in confortul casei pot face asta foarte simplu. Dispozitivul HOPii utilizeaza diverse combinatii de must, hamei, drojdie si arome extrase din profilurile de aroma ale berilor disponibile pe piata. Amestecul dorit trebuie pus in aparat si, dupa 7 zile berea proaspata e gata de baut.
6. Aparat de gatit GammaChef
GammmaChef a fost una dintre ideile prezentate aflate in faza de prototip. Acest aparat foloseste recipiente de plastic cu coduri de bare, umplute cu ingrediente gata taiate, pe care le pastreaza la temperatura de frigider. Incorporata in aparat este si o tigaie, care poate adauga ingredientele in ordinea corespunzatoare, in functie de reteta alesa. O mana robotica amesteca totul, iar masa e servita in cel mai scurt timp.