Se va construi primul cartier fotovoltaic din Romania: apartamente cu cheltuieli zero

Tinerii romani care au realizat casa solara EFdeN intentioneaza sa construiasca un intreg cartier bazat pe acelasi principiu: apartamente care sa produca mai multa energie decat consuma. Intreaga investitie este estimata la 38 de milioane de euro, iar profitul generat ar putea ajunge pana la 14 milioane de euro.

Complexul va cuprinde apartamente si garsoniere cu preturi de pana la 70.000 de euro, precum si duplexuri de 170mp, la 130.000 de euro, care vor putea fi achizitionate prin programul Prima Casa, conform declaratiilor domnului Claudiu Butacu, presedintele Asociatiei Solar Decathlon Bucuresti, care se ocupa de acest proiect. Dansul a precizat pentru ECONOMICA.NET, in cadrul Forumului Regional FOREN 2016, ca proiectul ar putea demara in acest an, fiind realizat deja un business plan. Noul complex rezidential ar putea fi construit in Bucuresti, pe locul unei foste platforme industriale. Unul dintre locurile propuse de realizatorii proiectului este un fost sit industrial abandonat in zona garii Obor.

efden_urbanism_77560000

Despre casa EFdeN
Prototipul EFdeN este o locuinta inteligenta datorita sistemului de automatizare de tip BMS care controleaza fiecare aspect al locuintei. De la controlul sistemul de iluminat la modul de functionare al instalatiilor sanitare, al echipamentelor de ventilare si al sistemelor de umbrire, prototipul este indeaproape monitorizat. Toate rezultatele si controlul sunt disponibile si de la distanta, prin intermediul internetului.

Producerea de apa calda menajera se face in principal prin intermediul sistemului de panouri solare. Secundar, prepararea apei calde de consum menajer se realizeaza cu ajutorul pompei de caldura aer-apa sau a rezistentei electrice.

Elementul arhitectural central al prototipului este sera, un spatiu verde integrat multifunctional. Este o zona dedicata conceptului de urban farming care serveşte ca loc de relaxare si care devine un generator de comunitati in varianta industrializata. Este o sera hibrid deoarece pe langa aceste 3 functiuni, are rol si in sistemul de incalzire al casei.

Sursa

Doresti sa afli ce proiecte rezidentiale se construiesc acum?

Acceseaza RAPORTUL DE INVESTITII!