Expo-conferinta nationala „Smart Cities of Romania 2016” – 8-9 noiembrie – cel mai important eveniment dedicat solutiilor practice pentru orase inteligente

Rezervati-va un loc la „Smart Cities of Romania 2016”, cel mai important eveniment national dedicat solutiilor practice pentru orase inteligente. Alba Iulia, Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Magurele, Oradea, Sibiu sunt cateva dintre orasele romanesti care, in decursul ultimelor luni, si-au declarat intentia de a accede la statutul de „Oras inteligent”.

Multe dintre ele au depasit faza de intentie si au inceput implementarea de solutii „smart” sau chiar utilizeaza deja sisteme inteligente capabile sa livreze raspunsuri viabile la problemele specifice aglomerarilor urbane. In marea majoritate a cazurilor (cu exceptia orasului Alba-Iulia, aflat inca in stadiul de proiect) este vorba de abordari insulare – sisteme inteligente de monitorizare si gestionare a traficului rutier, solutii „smart” de iluminare stradala, sisteme de „smart parking”, proiecte de utilizare a energiei verzi, aplicatii de siguranta publica care utilizeaza solutii de analiza a datelor.

smart-cities2016

Abordarea insulara a problematicii Smart City este frecventa – nu doar in Romania – si justificata din mai multe perspective. Pe de o parte, este vorba de complexitatea inerenta a proiectelor de tip Smart City, iar pe de alta de omniprezenta problema a resurselor. Nu doar financiare, ci si de know-how – la ora actuala numarul specialistilor cu competente si experiente reale in proiectarea, implementarea si dezvoltarea proiectelor „smart” este, inca, redus, chiar daca subiectul Smart City este dezbatut intens in ultimii ani.

La fel de adevarat este insa faptul ca, la nivel mondial, numarul oraselor inteligente creste constant, iar modelele create in alte tari pot fi adaptate si replicate si la nivel local. Din aceasta perspectiva, parteneriatele public-privat – chiar daca inca nu se bucura de o larga popularitate in Romania – pot oferi un raspuns acoperitor la cumulul de provocari pe care il genereaza proiectele oraselor inteligente. La randul lor, instrumentele de finantare ale Uniunii Europene si initiativele Smart City demarate deja de Comisia Europeana pot fi transpuse si materializate cu sanse reale de suces si pe plan local. Sunt doua abordari concrete, prea putin valorificate insa in Romania.

Solutii practice si informatii actionabile

Pentru a compensa deficitul acut de bune practici, know-how si experienta in domeniul Smart City, ITS Events Management, alaturi de Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate, Comitetul Național Roman al Consiliului Mondial al Energiei si Organizatia Romana pentru Implementarea Sistemelor Inteligente de Transport, organizeaza la inceputul lunii noiembrie cea de a doua editie a expo-conferintei nationale „Smart Cities of Romania”.

Dupa succesul repurtat de prima editie, care s-a bucurat de o audienta record si a adus alaturi reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si ai aparatului administrativ central, experti in accesarea fondurilor europene, profesori universitari si specialisti din mediul privat, „Smart Cities of Romania 2016” vine cu un obiectiv mai ambitios – acela de a depasi stadiul abordarilor teoretice si de a oferi informatii actionabile si solutii pragmatice, care vor putea fi vazute la lucru in expozitia gazduita in cadrul evenimentului. Este o abordare materializata deja anul acesta prin expo-conferinta tematica „Smart Cities of Romania – Electromobilitate si conectivitate”.

Diversitate tematica

Structurata ca si editia anterioara pe mai multe sesiuni, repartizate pe parcursul a doua zile de desfasurare, „Smart Cities of Romania 2016” va aborda in premiera nationala subiecte precum cel al crearii unei platforme urbane inteligente pentru managementul dispozitivelor Internet of Things, dar si teme clasice deja ca:

  • Smart security
  • Managementul inteligent al situatiilor de urgenta
  • Cyber-security
  • Smart energy
  • Intelligent transport
  • Smart education etc.

Sunt subiecte actuale, prioritare pentru majoritatea oraselor din Romania, care vor fi analizate, dezbatute si abordate pragmatic prin exemple de bune practici in cadrul conferintei. Fiecare sesiune va din cadrul „Smart Cities of Romania 2016” va beneficia atat de prezenta reprezentantilor autoritatilor publice si ai institutiilor nationale cu atributii de reglementare in domeniile mentionate, cat si de cea a companiilor private cu realizari concrete in domeniul oraselor inteligente, respectiv produse, solutii si servicii dezvoltate si implementate in proiectele Smart City din intreaga lume.

Prin diversitatea tematicilor abordate, nivelul ridicat al specialistilor invitati, structura interactiva si abordarea pragmatica a problematicii, ilustrata si in cadrul expozitiei dedicate, „Smart Cities of Romania 2016” isi reconfirma statutul de cel mai important eveniment national dedicat oraselor inteligente.

Expo-conferinta nationala „Smart Cities of Romania 2016” se va desfasura in perioada 8-9 noiembrie 2016, la Universitatea POLITEHNICA Bucuresti.
Pentru inregistrare si agenda completa a evenimentului, accesati www.romaniasmartcities.ro.