Coroziunea – problema majora in functionarea instalatiilor termice

Prin coroziune se înţelege distrugerea materialelor, cauzată de reacţiile chimice sau electrochimice cu mediul inconjurător, cu trecerea metalului în formă de oxizi sau hidroxizi, ceea ce conduce la schimbarea totală a proprietaţilor iniţiale ale metalului şi pierderi de masă corespunzatoare.

Această trecere este posibilă deoarece în natură, în mod obişnuit, metalele se găsesc sub formă combinată ca: oxizi, carbonaţi, cloruri, săruri complexe, a căror energie liberă este mai mică decât a metalului pur, ceea ce determină tendinţa naturală a metalelor de a trece la forme cu energie liberă mai redusă.

In functie de aspectul distrugerii, coroziunea se clasifica in:

  • coroziune continuă – coroziunea este distribuită pe întreaga suprafaţă a metalului. Aceasta poate fi uniformă sau neuniformă, după cum viteza procesului de distrugere este aceeaşi pe întreaga suprafaţă metalică, sau diferită pe anumite porţiuni;
  • coroziune locală – distrugerea corozivă se concentrează pe anumite porţiuni ale suprafeţei.

In practica de instalaţii, fluidul termic este constituit în cele mai multe cazuri din apă. Apa utilizată în circuitul centralei provine din rețeaua de apă potabilă a localităţii, sau din puţuri proprii. Apa utilizată ca fluid termic nu este niciodata pură, deoarece apele naturale sunt supuse continuu proceselor de evaporare şi condensare. In timpul acestor procese, apa dizolvă gaze din atmosferă şi substanţe ce se găsesc în scoarţa terestră. Gazele dizolvate, mineralele, impuritaţile mecanice şi microorganismele prezente în apa de alimentare, conţin contaminanţi ce pot duce la coroziuni ale metalelor şi creează probleme în diversele componente vitale ale instalaţiilor termice cum ar fi: armături, ţevi, schimbătoare de căldură, supraîncălzitoare, economizoare si instalatia de condensare.

Cel mai des şi cunoscut caz de coroziune chimică  este “fenomenul de ruginire” a suprafetelor din fier, fontă şi oţel slab aliat. 

Coroziunea metalului este, de asemenea, accelerată de temperatura apei din circuit și de variațiile termice care au loc. Având în vedere că centralele termice lucrează în circuit închis o perioadă de timp îndelungată, coroziunea poate genera costuri de reparaţii substanţiale la componentele instalatiei in circuitul primar si mai grav, impurificarea apei care ajunge la consumatorul final pe circuitul de ACM .

Solutia optima impotriva aparitiei fenomenului de coroziune este inhibitorul de coroziune INSTAL PROTECT, solutie cu pH neutru pentru instalatii termice, formulat pe baza unui mix special de aditivi organici anti-coroziune.

Produsul asigura protectia optima a instalatiilor care contin elemente realizate din aluminiu si aliaje aluminiu siliciu ,otel, fonta, cupru,inox. Creste astfel durata de viata a centralelor termice, pompelor de circulatie, calorifere, si alte elemente de instalatie si pastreaza eficienta sistemului de incalzire. INSTAL PROTECT are conductivitate electrica redusa si pH neutru, proprietati care determina protectia anticoroziva a componentelor metalice cu peste 30% fata de utilizarea apei demineralizate ca fluid termic. Prin formarea unei pelicule protectoare pe peretii incintelor prin care circula agentul termic, previne depunerea de piatra avand si proprietati anticrusta,precum si aparitia fenomenelor de oxidare si electrocoroziune datorate utilizarii diverselor tipuri de componente metalice.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul nostru – www.chemstal.ro  sau completati formularul de mai jos: